Neprebudený (Neprobuzený, 1989)

Martin Kukučín. Rozhlasová hra na motivy povídky slovenského klasika. Dramatizace Peter Gregor. Dramaturgie Emília Drugová. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Hudba Víťazoslav Kubička, Štefan Molota. Zvuk, záznam a střih Imrich Adamko, Alena Duchoňová, Ing. Ernest Walzel, Alojz Janeček. Režie Viliam Sýkora.

Účinkují Mária Dacejová, Ivan Romančík, Vladimír Obšil, Jana Valocká, Viera Strnisková, Oľga Zöllnerová, Vladimír Minarovič a další.

Natočeno 1989. Premiéra 10.  12. 1989 (Bratislava, 16:35 h.).

Pozn.: Existuje také inscenace z roku 1958 a 1978. Některé prameny uvádějí datum premiéry 17. 12. 1989.

Lit.: Šenc, Martin: Na slovenskej dedine. In web Litera, 19. 1. 2015 (zpráva). – Cit.: “ Tento týždeň sa v Rádiu Litera prenesieme na slovenskú dedinu, kde vládnu intrigy, na prvom mieste je materiálne zabezpečenie pred skutočnými citmi, láska sa rozpadáva, ba dokonca nenaplnené city a túžby môžu mať tragické následky. Obyvatelia dediny bojujú s chudobou, živia sa tvrdou prácou a majú mnoho nedostatkov a slabostí, ktoré spisovatelia ostro kritizujú. V tomto týždni sme si pre vás pripravili úžasné diela z pera autorov slovenského literárneho realizmu. (…) Priaznivci rozhlasovej hry sa môžu tešiť na ďalšie veľmi známe dielo slovenského realizmu, príbeh postihnutého husára Ondráša v poviedke Neprebudený. Podľa literárnej predlohy Martina Kukučína ju pre rozhlas napísal Peter Gregor. Autor rozvíja tragický príbeh dospievajúceho, retardovaného dedinského chlapca, ktorý sa stal obeťou vybájenej lásky k peknej gazdovskej dievčine Zuzke Bezanovie. V Ondrášovi Machuľovi je s hlbokým porozumením zobrazený typ vyrastajúci z najbiednejších sociálnych vrstiev dediny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)