Poražený vítěz (2005)

Šárka Kosková. Příběh porodníka Ignáce Semmelweise /1818-1865/, který dokázal prosadit banální a přece nesmírně důležitou věc. Dramaturgie Jana Paterová. Scénická hudba Petr Mandel. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Semmelweis (Ivan Trojan), Klein (Josef Vinklář), Rokitanský (Jan Hartl), Škoda (Ladislav Frej), Hebra (Lukáš Hlavica), Werner (Aleš Procházka), Leni (Anna Bendová), Elsa (Apolena Veldová), profesor (Zdeněk Hess), jiný profesor (Antonín Hardt), Marie (Taťjana Medvecká), Dr. Nagy (Ivan Jiřík), Von Tandler (Bořivoj Navrátil), kněz (Miloš Hlavica), komentář (Josef Somr) a další.

Natočeno v roce 2005. Premiéra 20. 10. 2005 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 60 min) v cyklu Hra pro tento večer. Repríza 25. 8. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.); 2. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: Sedlák, Marek: Poražený vítěz. In Skipův svět, 5. 4. 2007 (recenze – web). – Cit.: Poražený vítěz je původní rozhlasová hra Šárky Koskové, kterou v roce 2005 režíroval Dimitrij Dudík a která pojednává o maďarském lékaři, porodníkovi Ignazi Philippu Semmelweisovi (1818 – 1865).

Tento lékař byl průkopníkem boje proti horečce omladnic. Prosazoval teorii, že důslednou hygienou, mytím rukou v chlorované vodě, čistými nástroji a nemocničním prádlem se sníží nebo dokonce z valné většiny vymítí tato infekce, která byla příčinou smrti mnohých rodiček. Bojoval proti zkostnatělosti „autorit“, potýkal se s výsměchem a odmítáním. Satisfakce se za svého života již nedočkal, ač začal získávat stále víc stoupenců a jeho z dnešního pohledu banální teorie, byla přijata. Trpěl Alzheimerovou chorobou, která však v roce 1865 ještě nebyla diagnostikována. Byl převezen do vídeňského ústavu pro choromyslné, kde po dvou týdnech zemřel. Mělo se za to, že se při své práci poranil a infikoval, což bylo příčinou jeho v té době nevysvětlitelného stavu, a této infekci také podlehl. Avšak v roce 1979 zveřejnil doktor S. B. Nuland zprávu, v níž napsal, že podle všech záznamů z patologie po Semmelweisově pitvě a rentgenových snímků exhumovaného těla, podlehl zraněním, jež mu způsobili zaměstnanci ústavu, do nějž byl převezen. Tehdejší vcelku běžnou praxí totiž bylo klidnění nezvladatelných pacientů násilím.

Jako doktor Semmelweis vystoupil Ivan Trojan a podal opravdu skvělý výkon. Dokázal posluchači zprostředkovat člověka, jenž s velkou vervou až posedlostí bojuje proti smrti rodiček a nehodlá se podřizovat tuposti těch, kdo lpí na zavedených pravidlech. Nebál se vystoupit proti svým mocným nadřízeným v zájmu pacientek, na kterých mu záleželo víc než na čemkoliv jiném. Ke konci života se potýká s výpadky paměti, zoufale se snaží přesvědčovat kolegy o své teorii a upadá pod tíhou nemoci, jež zcela mění jeho osobnost.

V dalších rolích vystoupili Josef Vinklář jako Semmelweisův nadřízený Klein, Jan Hartl jako doktor Rokitanský, Taťjana Medvecká jako Semmelweisova žena Marie a další. Úvodní a závěrečné slovo pronesl Josef Sommer. Hudbu složil Petr Mandel.

Přiznám se, že jsem rozhlasovou hru poslouchal poprvé a nejspíš jsem měl velké štěstí, že jsem zrovna narazil na hru velmi kvalitní, takže mě to navnadilo, abych si v programu Českého rozhlasu zase brzy něco našel.

Lit.: anonym: Šárka Kosková: Poražený vítěz. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2015 (anotace). – Cit.: Původní rozhlasová hra Šárky Koskové vypráví příběh Ignáce Semmelwise, podivínského, ale geniálního lékaře – porodníka, který jako první a velmi obtížně prosadil nejzákladnější hygienická pravidla. Prosazoval teorii, že důslednou hygienou, mytím rukou v chlorované vodě, čistými nástroji a nemocničním prádlem se sníží nebo dokonce zcela vymýtí výskyt horečky omladnic, která byla příčinou smrti mnohých rodiček. Zachránil tak život tisícům matek, ale sám se uznání své práce nikdy nedočkal. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)