Bilance (1965)

Heinrich Böll. Překlad Helena Helceletová. Hudební improvizace Jan Frýda. Technická spolupráce Libuše Strnadová a Marcela Váňová. Asistentka režie Mirka Hajská. Dramaturg Karel Gissübel / Dalibor Chalupa. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Klára (Olga Scheinpflugová), Martin, její muž (František Smolík), Kramer (Miloš Nedbal), Lorenc a Alber, Klářini synové (Otakar Brousek st. a Jaromír Spal), hlášení (Hana Nováková-Brothánková).

Natočeno 1965. Premiéra 29. 10. 1965. Repríza 9. 2. 1966 (Československo II, 16:30 h); 21. 4. 1968 (Praha – RPD, 15:00 – 16:25 h.) k úmrtí Olgy Scheinpflugové; 29. 1. 2012; 8. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.; 81 min.); 15. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Pozn.: Typicky böllovsky nostalgicky laděná hra, v níž umírající žena-matka čeká na své poslední setkání s dětmi a v rozhovoru s manželem rekapituluje společný život. Tato bilance před smrtí, upřímná a pravdivá, napovídá, jak v mnoha vážných chvílích vedle sebe žili dva lidé, kteří o sobě věděli až příliš málo.

Pozn.: Úryvek hry je zaznamenán na LP Herecký portrét Olgy Scheinpflugové (1971). –

Pozn.: Hra Bilance, kterou Böll napsal v roce 1963, byla již o dva roky později natočena v Československém rozhlasu.  Příběh hry se odehrává v Německu, v nejmenovaném městě, v jedné nevelké vile během tichého letního odpoledne, 12 let po válce.
Klára, velmi vážně nemocná stará žena, svolává své nejbližší, aby se s nimi rozloučila. Její životní bilance dospívá však ke zjištění, že za celý život člověk nemá šanci skutečně a doopravdy poznat druhého člověka, dokonce i toho nejbližšího.  Hra je bolestnou a přesto očistnou životní rekapitulací, jíž člověk uskutečňuje na prahu smrti.

Lit.: Semotamová, Tereza – Německé rozhlasové hry 50. let. Brno: JAMU, 2012 (disertační práce).

Lit.: anonym: Heinrich Böll: Bilance. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2016 (článek). – Cit.: Olga Scheinpflugová a František Smolík v rolích starých manželů podstupují očistnou bilanci společného života. Příběh se odehrává v Německu 12 let po válce.

Rozhlasová hra Bilance, kterou Heinrich Böll napsal v roce 1963, se odehrává v Německu, v nejmenovaném městě, v jedné nevelké vile během tichého letního odpoledne, 12 let po válce.

Klára, velmi vážně nemocná stará žena, svolává své nejbližší, aby se s nimi rozloučila. Její životní bilance dospívá však ke zjištění, že za celý život člověk nemá šanci skutečně a do hloubky poznat druhého člověka, dokonce ani toho nejbližšího. Hra je bolestnou a přesto očistnou životní rekapitulací, jíž člověk uskutečňuje na prahu smrti.

Lit.: anonym: Heinrich Böll: Bilance. In web ČRo 2 Praha, 15. 4. 2018 (článek). – Cit.: Olga Scheinpflugová a František Smolík jako staří manželé.

Vážně nemocná žena čeká na své poslední setkání s dětmi a v rozhovoru s manželem rekapituluje společný život… Bilance je upřímná a pravdivá. Napovídá, jak v mnoha vážných chvílích vedle sebe žili dva lidé, kteří o sobě věděli až příliš málo. Příběh se odehrává v nejmenovaném německém městě v jedné nevelké vile během tichého letního odpoledne 12 let po válce.

Německý spisovatel a dramatik Heinrich Böll je nositelem Nobelovy ceny. Hru napsal v roce 1963 a už o dva roky později byla natočena v Československém rozhlasu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)