Amor a Psýché (1988)

Pohádka. Na motivy starých řeckých bájí napsal František Pavlíček (pod pseudonymem Darja Kořená). Hudba Jiří Váchal. Zvuk Miloš Kot. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Alena Adamcová.

Osoby a obsazení: bohyně Afrodita (Jorga Kotrbová), její syn Amor (Ivan Trojan), Psýché (Vilma Cibulková), její sestra (Simona Stašová), král, její otec (Jiří Adamíra), stařec (Josef Kemr), mladík (Jan Potměšil). Dále účinkují Růžena Merunková, Jakub Zindulka, Antonín Molčík, Lukáš Hlavica, Bohumila Dolejšová a Hana Mašková.

Natočeno 1988. Obnovená premiéra 2. 5. 2010. Repríza 17. 2. 1991 (Radio Regina, 20:00 – 21:00 h) v cyklu Rádio na polštář; 1. 5. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.).

Lit.: anonym: František Pavlíček: Amor a Psýché. In web ČRo 2 Praha, duben 2015 (anotace). – Cit.:  I když je princezna Psýché nejkrásnější a nejpůvabnější, stále nemá žádného ženicha. V rozhlasové pohádce na motivy řeckých bájí uslyšíte Vilmu Cibulkovou, Simonu Stašovou, Josefa Kemra a další.

Princezna Psýché se líbí všem mužům, ale nikdo z nich nemá odvahu ji požádat o ruku, protože je až nadpozemsky krásná. To popuzuje především Afroditu. Jak může někdo říkat, že Psýché je krásnější než bohyně lásky a krásy? 

Aby se Afrodita dívce pomstila, vyřkne věštbu, podle které se má Psýché ve svatebních šatech postavit na vrchol vysoké hory, odkud ji odnese pryč krutá šelma. Zabrání tomuto neštěstí Afroditin syn Amor?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)