Cristobal Colón (1942)

František Kožík. Překlad Ján Kostra. Režie Andrej Bagár.

Osoby a obsazení: Cristobal Colón (Jozef Budský) a další.

Nastudovala Bratislava v roce 1942, záznam pravděp. neexistuje.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – „Vlna a vlna – a jméno a jméno…“. In Týdeník Rozhlas 31/2011, s. 23 (článek).

Lit.: Kožík, František: Rozhlasové vzpomínky. Praha, 1964 (rukopis), s. 86. – Cit.: (….) V té době jsem pro rozhlas nepsal. Vůbec nastalo u nás ochromení a stagnace. Velkou aktivitu však projevoval Slovenský rozhlas, kde zůstalo mnoho našich přátel z dřívějška; vzkazy i programy nám dávali najevo, že nesouhlasí s Tisovou a Machovou politikou a že chtějí – dík poměrné volnosti, v níž pracovali – pokračovat s námi v mlčenlivé součinnosti. (…)

A hned o týden později /26. 10./, k 450. výročí objevení Ameriky vysílala Bratislava v režii Andreja Bagára s členy Národního divadla CristobalaColóna v přebásnění Jána Kostry. Z herců se velmi uplatnil Jozef Budský. /”Celok hry vyznel naozaj mohutne, posluchače vedel upútať celé dve hodiny…”/  (…)

Lit.: -mv-: Kožíkov „Cristobal Colon“ v SR u príležitosti 150. výročia objevenie Ameriky. Titul nezjištěn, 1942 (článek).

mv - Kožíkov Cristobal Colón

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)