Král Kamenné srdce (1992, 2018)

CoverKarel Šiktanc. Pohádka. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: vypravěč (Ladislav Mrkvička), Ondřej (Otakar Brousek II.), Barborka (Věra Slunéčková-Hučínová), král Kamenné srdce (Radoslav Brzobohatý), Lucie, jeho dcera (Sylva Sequensová), Sever – stařec (Stanislav Oubram), Západ – prodavač (Jaroslav Konečný), Jih – Pištělák (Vlastimil Zavřel), Východ – hajný (Pavel Soukup), strážný (Antonín Hardt), chalupník (Josef Patočka), šenkýřka (Růžena Preisslerová), první chlap (Mirko Musil), druhý chlap (Ladislav Kazda), první chasník (Miloš Rozhoň), druhý chasník (Martin Zahálka), lapkové (Ladislav Brothánek, Luděk Nešleha, Viktor Fatka).

Natočeno v roce 1992 (49 min.). Repríza 9. 7. 2006 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 20. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Vydala Radiotéka, červen 2018 (MP3).

Lit: Pavlovský, Petr: Pohádka – nepohádka. In Literární noviny 5/2002 (roč. 13), s. 13-13 (recenze).

Lit.: Ledvinková, Václava: Sobotní hra 8. července a nedělní pohádka 9. července 2006. In web ČRo 2 Praha, červenec 2006 (anotace). – Cit.: Pro ty, kdo rádi poslouchají sobotní hry a nedělní pohádky, máme upoutávku na tento víkend, z které se dozvíte, jaké pořady jsme pro vás nachystali a kdo v nich bude účinkovat. Takže pak již bude jen na vás pohodlně se posadit a naladit si v sobotu i v neděli ve 13 hodin Český rozhlas 2 – PRAHA, vysílání pro děti… (…)

Nedělní pohádka 9. 7. Král Kamenné srdce

Čtyři žebráky vyhnal král Kamenné srdce od zámeckých bran a od té doby ho stíhá jen a jen neštěstí. Kromě krutého panovníka se však v nedělní pohádce objeví i další vladaři, a to vládcové čtyř světových stran a také jeden maličký slavičí král. Pohádku Karla Šiktance uvádí v rámci letního cyklu královských pohádek o králích, královnách a jejich královských dětech Český rozhlas 2 – Praha krátce po 13. hodině a účinkují v ní např. Radoslav Brzobohatý, Otakar Brousek ml., Věra Hučínová, Ladislav Mrkvička a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)