Nanebevstoupení pana řídícího (2014)

Božena Šimková. Původní dramatická povídka. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Ivan Řezáč, Dalimil Klapka, Jan Vlasák, Eva Kodešová, Karel Vlček, Marcela Nohýnková a Jitka Sedláčková.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (25 min.). Premiéra 20. 12. 2014 v cyklu Sobotní povídka (ČRo 2 Praha, 22:00-22:30). Repríza 13. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00-22:30).

Pozn.: Zkušenosti předků, kteří tu byli před námi, si neseme v sobě. Často bez zvlášního připomínání nebo dokonce bez našeho uvědomění. Co se ale stane pokud je dějinná kontinuita narušena? V hlavních rolích uslyšíte Dalimila Klapku nebo třeba Jana Vlasáka. Léta Páně 1899 rozhodli radní obce Olešná, že nechají postavit novou školu „pro užitek obce a povznesení vzdělanosti“. A právě k tomuto datu se v místní kronice prvně objevil učitelský rod Tomáškových. Jenže i do Olešné přišel socialismus a s ním v 70. a 80. letech 20. století odliv obyvatel z vesnic do města a postupné rušení obecních škol. Kdo najde odvahu a sdělí tuto neradostnou zprávu řídícímu učiteli ve výslužbě Janu Tomáškovi? A jak se s tím vyrovná duše toho, kdo ve vsi učil kromě přivandrovalců úplně každého? (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)