Čertík svaté Juliány (2003)

Původní rozhlasovou pohádku napsala Martina Drijverová. Hudba Leoš Kosek. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Jaroslav Kodeš.

Osoby a obsazení: Jakub (Svatopluk Schuller), Márinka (Věra Slunéčková), paní Anna (Viola Zinková), kněžna Leokádie (Helena Brabcová), čert Flerec (Miloslav Mejzlík), svatá Juliána (Jana Infeldová), sluha Franz (Pavel Oskar Gottlieb).

Natočeno v roce 2003 (37 min.). Premiéra 18. 5. 2003 (ČRo 2 Praha) v den osmdesátiletého výročí zahájení rozhlasového vysílání. Repríza 2. 12. 2007 (ČRo 2 Praha, 13:04 h);  25. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Lit.: Ledvinková, Václava: Premiéra rozhlasové pohádky na Českém rozhlase 2. In web ČRo 9. 5. 2003 (anotace). – Cit.: Pohádky jsou s osmdesátiletou historií Československého, potažmo Českého rozhlasu neodmyslitelně spjaty. Již několik týdnů po zahájení rozhlasového vysílání, v září 1923, mohli posluchači slyšet první z bohaté škály dramatických pohádkových příběhů, jejichž repertoár čítá do dnešní doby několik stovek, ba tisícovek nahrávek. Ve výroční den 18. května však nebude na programu žádný z archívních zvukových snímků ozdobený hereckými osobnostmi minulosti. Rozhlasová pohádka má a do budoucnosti snad i nadále bude mít své pevné místo v programové skladbě pořadů, a proto Český rozhlas 2 nabídne svým posluchačům novou pohádkovou premiéru s názvem Čertík svaté Juliány. Méně obvyklé pohádkové motivy rozehrává autorka Martina Drijverová v komorním příběhu, jehož hlavní osu tvoří touha po lásce. Co ale se vztahem, v němž je takového citu přespříliš, když člověka spoutává, omezuje a ničí? Na jedné straně nezkrotné sobectví, na straně druhé čistá duše, která je připravena k oběti, o tom je pohádka. A samozřejmě o čertech, jak je patrné z názvu. Ale o mocnosti pekelné jde až v druhém plánu. A pokud náhodou nevíte, jakou úlohu mezi nimi mají kromě Lucifera či Belzebuba na příklad Trimasel, Surgat nebo Flerec, i to vám prozradí pohádka. V režii Jaroslava Kodeše se představí Svatopluk Schuller, Věra Slunéčková, Viola Zinková, Helena Brabcová, Miloslav Mejzlík, Jana Infeldová a Pavel Oskar Gottlieb, a to v neděli 18. května krátce po 13. hodině.

Lit.: Ledvinková, Václava: Sobotní hra 1. 12. a nedělní pohádka 2. 12. 2007. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2007 (článek). – Cit.:  V sobotu ve 13.00 pravidelně vysíláme napínavé rozhlasové hry se spoustou známých herců a v neděli, taky ve 13.00, si můžeš poslechnout nejrůznější pohádková vyprávění. Stačí se jen pohodlně usadit, naladit si stanici Český rozhlas 2 – Praha a začít poslouchat. Klikni sem a dozvíš se aktuální víkendový program… (…)

Nedělní pohádka 2. 12., Čertík svaté Juliány

V neděli 2. prosince uvádí Český rozhlas 2 – Praha v pravidelném čase vyhrazeném pohádce, tedy krátce po 13. hodině, pohádkový příběh Čertík svaté Juliány. Příběh vypráví o tom, že licitovat v lásce se nevyplácí. A když se navíc mezi lidi připletou i mocnosti pekelné, zbývá už jen krůček k neštěstí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)