Plášť (1969)

Robert Bloch. Hrůzostrašná historka o upírech z povídkové sbírky Tichá hrůza. Dramatizace Jiří Josek. Dramaturg Vladimír Rohlena. Odpovědný redaktor Ilja Kučera. Režie Jiří Josek.

Účinkují Rudolf Hrušínský, Irena Kačírková, Alena Kreuzmannová, Ota Ornest, Jiří Pick, Vladimír Čech, Helena Štáchová, Inka Šecová, Josef Velda a Jaromír Spal.

Natočeno 24. – 25. 11. 1969. Premiéra 10. 1. 1970 (Praha, 20:25 – 20:50 h.; 26 min.).

Pozn.: Hororový příběh o upírech s perfektním hereckým obsazením – Příběh se odehrává na Halloween. Tenhle kousek pochází od autora předlohy k Hitchcockově legendárnímu filmu Psycho.

„Nahrávka pochází někdy kolem roku 1968. Tento záznam nahrával někdy kolem roku 1968-1969 z rádia můj taťka na dnes již prastarý cívkový magnetofon Tesla B41. Pokud vím, tak nahrávka v programu vysílání v rádiu od té doby pravděpodobně nebyla i když se jedná o nádherný příběh. Problém byl v hereckém obsazení. Irenu Kačírkovou soudruzi zařadili na „černou listinu“, takže se tento hororový příběh nesměl vysílat. Překvapivě se však nevysílá ani po revoluci. Buď se nahrávka v rozhlase ztratila, byla zničena, nebo je zahrabána někde hluboko v archivech českého rozhlasu a zkrátka se na ní zapomnělo. Nahrávka z rádia a cívkového magnetofonu byla v otřesné zvukové kvalitě, ale jsem rád, že se mi ji podařilo zachránit (společně se dvěmi dalšími podobně unikátními nahrávkami).“ (PoseidonCZ)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Povrchní a snobský hrdina příběhu se připravuje na halloweenský večírek. U vetešníka v zapadlém krámku získá – pravý upírský plášť. Zpočátku vše vypadá jako povedený žert, ale možná vetešníkova slova o pravosti skutečně něco znamenají… – Půvabná horrorová hříčka vznikla v pražském studiu v šedesátých letech a v archívu ČRo se pravděpodobně nedochovala. Dochovala se pouze v amatérské kopii.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)