O vodách, které přestaly zpívat (1971)

Rozhlasová pohádka na vietnamské motivy. Jiří Kafka. Hudba Jan Zdeněk Bartoš, řídí autor.  Režie Ladislav Rybišar.

Účinkují Josef Červinka, Ladislav Pešek, Marie Marešová, Věra Kubánková, Oldřich Musil, Jaroslav Kepka, Ljuba Hermanová, Gabriela Vránová, František Hanus, Pavel Wiener, Karolína Slunéčková, Jiří Hurta, Jiří Vala, Miroslav Konářík, Miroslav Samek, Ladislav Brothánek, Miroslav Moravec a další.

Natočeno 1971. Repríza 28. 11. 1971 (Praha, 13:15 – 14:00 h). a 24. 9. 1972 (Praha, 13:15 – 14:00 h.).

Pozn.: Hráčská vášeň Unzeje, vládce nebes, kdysi málem dovedla naši modrou planetu ke zkáze. Na počátku příběhu, o kterém vypráví pohádka, bylo několik partií královské šachové hry, kterou sehráli Unzej a Zasucha. Předmětem sázky se postupně staly vodopády, potoky a řeky, jezera a moře. A protože Unzej pokaždé dostal mat, voda z nich rázem zmizela. Svět usychal, chřadl a všechno živé strádalo. Liška s lištičkou, medvěd s medvídětem, slon a slůně, tygr s tygříkem, vedeni žábou, hledali vodu na zemském povrchu marně. A tehdy dostala malá žabka úplně prostý a přitom geniálně jednoduchý nápad, na který panovník přistoupil. Stalo se tak bez jakéhokoli podvodu a vytáček. Jen šachovnice s bílými a černými figurkami poté osiřela. Jediný, kdo litoval, byla zlostná Zasucha.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)