Viva Verdi aneb Šťastná náhoda dějin hudby (2004)

Paul Barz. Hra ze života Giuseppa Verdiho a Arriga Boita. Překlad Miroslav Stuchl. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: Mislaw (Michal Zelenka), Boito starý (Vladimír Brabec), Boito mladý (Aleš Procházka), matka (Zdenka Hadrbolcová), nakladatel (Oldřich Vízner), Verdi (Josef Somr), Eleonora (Simona Postlerová) a další.

Premiéra 9. 9. 2004 (60 min.). Repríza 10. 10. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Pozn.: Rozhlasová hra byla napsána k 200. výročí narození Giuseppe Verdiho.

Verdi   (vzdychne) Váš Wagner to udělal správně.
Boito   Co udělal Wagner správně?
Verdi   Po svém posledním díle zemřel. Pravý génius.

Arrigo Boito, italský básník, novinář a hudební skladatel, sní o svém Neronovi, o opeře, kterou píše už padesát let. Touží překonat svá mistrovská libreta Othella a Falstaffa, které napsal pro Verdiho. Verdi je už dávno mrtvý, ale Boito stále slyší tóny klavíru, který mu dal Verdi k dispozici, aby mohl cvičit. Starý Boito na sebe nostalgicky vzpomíná jako na vzteklého vzdorovitého mladíka, zastánce Wagnera, kritika soudobé italské hudby, úspěšného novináře, ale neúspěšného skladatele. Přes prvotní nesympatie se stal nakonec Boito Verdiho blízkým přítelem a napsal pro něj libreta jeho nejslavnějších oper. Dnes všichni vzpomínají na Verdiho. Kdo si ale vzpomene na Boita? I sám Boito na sebe zapomněl, když pilně psal libreta pro velkého skladatele, a desítky let odkládal svou vlastní operu. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)