Malostranský čaroděj (2004)

Michal Lázňovský. Původní rozhlasová hra pro mládež. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Ivan Hubač. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: Tadeáš Patera (Tomáš Kohout-Žatečka), Kašpar Klein (Jakub Gryc), Castello Castelli (Václav Valtr), Habera Haberhans (Zdeněk Charvát), Matyáš Popelka (Prokop Rímský), Bruml (Jan Šťastný ml.), páter (Ignác Josef Vinklář), doktor (Bořivoj Navrátil), radní (Jan Vlasák), hrabě Collorado, velkopřevor maltézského řádu (Otakar Brousek I.), Erik (Petr Pelzer), šenkýřka (Hana Doulová-Krobotová), Malousová (Miriam Kantorková), stráže (Jiří Klem, Petr Bednář). Dále účinkovali Tomáš Pergl, Ladislav Reich, Jana Knappová, Dana Reichová, Libuše Šplíchalová, Petr Šplíchal, Josef Plechatý, Jiří Litoš a Tomáš Pergl.

Natočeno 2004. Premiéra 25. 9. 2004 (Praha 13:04-14:00 h.). Repríza 20. 9. 2008; 11. 7. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.).

Lit.: -vl- (= Ledvinková, Václava): Malostranský čaroděj. In Týdeník Rozhlas 39/2004 (anotace). – Cit.: Je to čert, který vypadá jako kozel, nebo kozel převtělený v ďábla? Tadeáš Patera jeho podobu zná z knížky a právě teď pátrá ve sklepení jednoho z malostranských domů, kde prý kdysi toto tajemné zjevení strašilo. Narazí však na partu výrostků a nevinné klukovské dobrodružství nabere obrátky.

Tadeáš procitá ve stejném sklepení, ale píše se jiný letopočet, je 17. století, probíhá třicetiletá válka a stále ještě se věří na čarodějnictví. Vtom se ozve zamečení a pak zděšený úprk několika nohou. Jen jeden jediný člověk zůstává s Tadeášem a tím je Kašpar Klein, kluk asi stejně starý, jehož vzhled a mluva nezapřou, že patří do jiného světa.

Takto by se dal shrnout úvod nové rozhlasové hry Michala Lázňovského, kterou uvede Český rozhlas 2 v sobotu 25. září krátce po 13. hodině. Čeká nás napínavá hodinka, v níž se budeme strachovat o osud dvanáctiletých dětí nespravedlivě obviněných z vyvolávání ďábla. Na jedné straně se ozývá neúprosný hlas inkvizice, že „čarodějnictví a všelijaká jiná škodná kouzla mečem, zahrabáváním neb upálením trestána býti mají“, na druhé straně se objevují pochyby, zda to není jenom neškodná klukovská hra. Ale protože jsme ve středověku, dojde i na uplatnění tortury neboli mučení. A přitom za všechno může obyčejný kozel, byť vypadá jako čert.

Lit.: Ledvinková, Václava:  Hra pro mládež: Malostranský čaroděj – 20.9. In web ČRo 2 Praha, září 2008 (anotace). – Cit.: S Tadeášem Paterou se přeneseme o několik století zpět. Tehdy se věřilo na čarodějnictví a jakékoli praktiky tohoto typu i pouhé podezření bylo přísně trestáno. Malý Tadeáš proto málem nechtěně na vlastní kůži pocítil sílu inkvizice.

Lit.: anonym: Michal Lázňovský: Malostranský čaroděj. In web ČRo 2 Praha, červenec 2015 (článek). – Cit.: Spolu s Tadeášem Paterou se přeneseme o několik století zpět, do doby, kdy se věřilo na čarodějnictví a jakékoli praktiky tohoto typu se tvrdě trestaly. Ve hře uslyšíme Josefa Vinkláře, Bořivoje Navrátila, Jana Vlasáka, Otakara Brouska st. a další.

Je to čert, který vypadá jako kozel, nebo kozel převtělený v ďábla? Tadeáš Patera jeho podobu zná z knížky a právě teď pátrá ve sklepení jednoho z malostranských domů, kde prý kdysi toto tajemné zjevení strašilo.

Narazí ale na partu výrostků a nevinné klukovské dobrodružství nabere obrátky… Tadeáš procitá ve stejném sklepení, ale píše se jiný letopočet. Je 17. století, probíhá třicetiletá válka a stále ještě se věří na čarodějnictví.

V tom se ozve zamečení a pak zděšený úprk několika nohou. Jen jeden jediný člověk zůstává s Tadeášem a tím je Kašpar Klein, kluk asi stejně starý, ale jeho vzhled a mluva nezapřou, že patří do jiného světa.

Čeká vás napínavá hodinka, v které se budete strachovat o osud 12letých dětí nespravedlivě obviněných z vyvolávání ďábla. Na jedné straně se ozývá neúprosný hlas inkvizice, že „čarodějnictví a všelijaká jiná škodná kouzla mečem, zahrabáváním neb upálením trestána býti mají“.

Na druhé straně se objevují pochyby, jestli to není jenom neškodná klukovská hra. Ale protože jsme ve středověku, dojde i na uplatnění tortury neboli mučení.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dramaturgie Ivan Hubač.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)