Dívka se džbánem (1969, 2019)

Lope de Vega. Přebásnil František Hrubín. Hudba Bohumil Čipera, řídí Jiří Váchal. Spoluúčinkuje soubor Canzona. Asistent režie Věra Havlatová. Zvukový mistr Vladimír Kalnický. Natáčecí technik  Jiřina Žáková. Dramaturg Karel Gissübel. Režie Oldřich Hoblík.

Osoby a obsazení: Don Diego (Vladimír Brabec), Fulgencio (Svatopluk Skládal), Don Bernardo (Vladimír Šmeral), Dona Maria, jeho dcera (Gabriela Vránová), Luisa, její komorná (Jana Andresíková), hrabě (Vladimír Ráž), Don Juan (Jan Přeučil), donna Anna (Vlasta Chramostová), Leonor, její komorná (Karolina Slunéčková), Juana (Daniela Šrajerová), Pedro (Václav Bouška), Lorenzo (Karel Richter), Bernard (Ladislav Trojan), žalářník (Jiří Suk), kupec (Jaroslav Raušer), mezkař (Vlastimil Hašek) a krčmář (Oldřich Musil), vypravěč (Zdeněk Ornest).

Natočeno 1969. Premiéra 30. 3. 1969 (Praha, 19:00 h.; 105 min.). Repríza 8. 12. 2012 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.; 110 min.) v cyklu Rozhlasové jeviště; 1. 6. 2024 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Vydal KTN před rokem 2008 (2 MC). Vydala Radiotéka v roce 2019 (MP3, CR.ES.2019.738). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: Venclová, Renata: Lope de Vega: Dívka se džbánem. Klasický příběh lásky, nenávisti a pomsty se šťastným koncem. In web ČRo 3 Vltava, 1. červen 2024 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Dramaticky bohatý děj spojuje dějové linky Donny Marie, která pomstí vraždou urážku svého otce a musí prchnout do Madridu, a krásné madridské vdovy Donny Anny, o kterou se uchází dva šlechtici. (…)

Lope de Vega, plným jménem Lope Felix de Vega Carpio, byl jeden z nejslavnějších dramatiků všech dob. O generaci starší Cervantes ho nazval monstrem přírody. Nejspíš měl na mysli jak nepochopitelné kvantum jeho tvorby, tak pohnutý život, který by vydal na scénáře několika hollywoodských filmů.

V pěti letech mluvil latinsky a improvizoval verše. Studoval na univerzitě a nechal se najmout do vojska, kde jako ucpávky do pušky používal papíry se svými verši. Sloužil mnoha šlechticům. Byl mnohokrát ženat, měl spoustu milenek, a to dokonce i poté, co přijal vysvěcení na kněze. Zplodil hodně dětí a některé z nich přežil. Na konci života se každý pátek bičoval. Zanechal po sobě bezpočet her, řadu poém a několik próz. Když zemřel, šel za jeho rakví celý Madrid. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)