To by se psychiatrovi stát nemělo (1998)

Carey Harrison (The Psychiatrist´s Tale). Černá komedie o psychiatrovi a jeho obtížném pacientovi. Překlad a režie Josef Červinka. Hudební improvizace Josef Plechatý. Dramaturg Hynek Pekárek.

Osoby a obsazení: psychiatr (Vladimír Brabec), Paddy, pacient (Jiří Lábus), psychiatrova žena (Dana Syslová), reverend Nev (Jaroslav Kepka), vypravěč (Josef Červinka).

Natočeno 1998. Repríza 1. 3. 2012 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.). Repríza 27. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: anonym: Carey Harisson: To by se psychiatrovi stát nemělo. In web ČRo 3 Vltava, únor 2012 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Hra To by se psychiatrovi stát nemělo, kterou napsal britský dramatik Carey Harisson byla jednou z nejzábavnějších her rozhlasového festivalu Prix Italia 1998. V Českém rozhlase ji brzy po její premiéře přeložil a natočil režisér a překladatel Josef Červinka. Harisson ve své černé komedii vypráví příběh o potížích jednoho lékaře s pacientem, který trpí originální utkvělou představou, že bude zaživa pohřben. V hlavních rolích uslyšíte Vladimíra Vrabce a Jiřího Lábuse.

Z početného díla dramatika a scénáristy Carey Harissona nebylo u nás s výjimkou této rozhlasové hry dosud nic přeloženo a uvedeno. Přitom Harrison je doma i ve světě známým autorem a držitelem mnoha rozhlasových a filmových cen. V současné době je Harisson mimo jiné uměleckým ředitelem australské divadelní skupiny The Woodstock Players působící v blízkém okolí města Sydney.

V roce 1966 debutoval hrou Dante Kaputt na jevišti divadla Phoenix Theatre v Leicesteru. Do svých her si často vybírá skutečné postavy z historie. Tak ho například zaujala postava Sigmunda Freuda, o němž napsal televizní seriál a později ho přivedl spolu s Carlem G. Jungem na jeviště ve své hře Scenes From a Misunderstanding. Stejný princip použil i ve svých nejúspěšnějších rozhlasových hrách Breakfast With Stalin a Hitler in Therapy, ta mu v roce 2005 získala cenu WorldPlay Awards za nejlepší hru v anglickém jazyce. Kromě této ceny Harisson za své dosavadní kariéry posbíral téměř vše, co se v oblasti rozhlasových a televizních her dá, je laureátem soutěží Sony Radio Academy Awards, Prix Italia, Prix Marulič, UK Writers‘ Guild Award, Pushcart Prize a dalších.

Jeho hry jsou oblíbené pro svůj ironický humor a komediálně laděný děj. Přeložené byly již do třinácti jazyků. Kromě divadla, televize, filmu a rozhlasu je Harrison činný i v novinách a časopisech ,do nichž pravidelně píše eseje a literární kritiky. Žije v New Yorku a jako profesor anglického jazyka působí na City University v New Yorku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)