Anneli (1987)

Heikki Peltonen. Rozhlasová hra z repertoáru finského rozhlasu. Překlad Helena Lehečková. Stereoscénář Eva Řehořová a Josef Daněk. Improvizace na klavír Karel Cón. Zvuk Josef Daněk. Záznam a střih Marie Stojanová. Asistentka režie Renata Šáchová. Dramaturg Jan Vedral. Hlavní dramaturg Jiří Hubička. Režie Eva Řehořová.

Osoby a obsazení: Reino (Miroslav Donutil), Martti (Karel Bartoň), Anneli (Zuzana Slavíková), Laine (Zdeněk Junák), Tiihonen (Josef Jurásek), Jääskelainen (Jiří Pecha), nějaká žena (Zdena Herfortová), Annikki (Lenka Filipová-Kudelová), Jatta (Jana Gazdíková), Tuija (Libuše Kafková), muž od druhého stolu (Jan Němeček), servírka (Sylva Nitrová), portýr (Milan Vágner), chlapec (Erik Pardus).

Nastudovalo Brno. Natočeno 29. 5 – 10. 6. 1987 (studio 7, 8:00 – 13:00 h.; 50,5 min., stereo). Mixáž 26. 6. 1987. Obnovená premiéra 11. 10. 2012 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v rámci cyklu Severský rok.

Lit.: Tomáš, Jiří - Rozhlasová vizitka z Bílé holubice. In Rudé právo, 9. 12. 1987, s. 5 (recenze).Tomáš, Jiří: Rozhlasová vizitka z Bílé holubice. In Rudé právo, 9. 12. 1987, s. 5 (recenze).

Lit.: Hložková, Hana: Finská rozhlasová hra Anneli o tom, co dospělí předávají svým dětem. In web ČRo, říjen 2012 (článek + ukázka). – Cit.: Bezmála patnáctiletá Anneli už pět let žije ve společné domácnosti se svým otcem. Matka si totiž zařídila nový život – bez nich dvou. Dospívající dívka se proto s veškerou nadějí upíná ke hře na klavír a poslechu klasické hudby. Otec ale pro tento zájem nemá pochopení. Tím se prohlubuje propast jakéhokoliv vzájemného porozumění. (…)

Reino považuje svou dceru za dítě do té doby, než mu kolegové z práce v hospodě „otevřou oči“. Takřka vulgární nahlížení na dospívání a generaci „svých“ dětí, náhle přiměje Reina pohlížet na navenek zpupnou, avšak introvertní Anneli stejným způsobem. Zmatek, který v dívce dlouhodobě vyvolává, nejen chladem, ale také svými alkoholickými excesy a náhodnými sexuálními známostmi, se znásobí v momentě, kdy do citlivého světa nevyrovnané dívky vstoupí jeho kolega. Martti totiž Anneli chápe a podporuje, a také ji často navštěvuje, což si každý vysvětluje po svém.

Rozhlasový moderátor, novinář a dramatik Heikki Peltonen (1947) se ve hře Anneli zabývá nechtěným „infikováním“ zvrácené morálky některých dospělých dospívajícím. Rozpad rodiny, nezájem rodičů a zároveň vliv, který i přesto na dítě mají, může totiž „dítě“ zmást a přivést na falešnou cestu. Takto poznamenané je pak na celý život. Anneli je tedy sociální sondou do společnosti, založené na sobeckém principu „podle sebe soudím tebe“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)