Z tajného deníku princezny Anny (2001)

Jelena Mašínová. Původní rozhlasová hra o Anně, její rodině a jejích přátelích. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Jana Weberová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Anna (Anna Beránková), Jirka (Tomáš Kotrba), matka (Eliška Balzerová), otec (Jiří Ornest), Dimitrij (Jiří Konvalinka), profesor (Pavel Rímský), asistent (Gaston Šubert), autor (Jakub Železný) a další.

Premiéra 24. 4. 2001 (Vltava 21:30 – 22:25 h.; 52 min.). Repríza 29. 3. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h).

Text in: Mašínová, Jelena: Skrytá hvězda Jelena Mašínová. Brno: Větrné Mlýny, 2011, 432 s. (ISBN: 978-80-7443-041-1).

Lit.: anonym: Jelena Mašínová: Z tajného deníku princezny Anny. In web ČRo 3 Vltava, březen 2016 (anotace). – Cit.:  I když název hry Z tajného deníku princezny Anny napovídá, že by mohlo jít o nějakého slavného královského potomka, kupodivu zůstaneme zcela v současnosti. Jelena Mašínová totiž nenapsala historické drama, ale příběh malé Anny, její rodiny a jejích přátel.

Lit.: Lukeš, Jan: Podíl Jeleny Mašínové na polidštění Pavla Kohouta. In Divadelní noviny (6. 2. 2012). – Cit.: (…) Jenže je to „jen“ mimořádně citlivé ucho, schopné reprodukovat neuspořádaný tok řeči, a nezakládající její hovorovost na nespisovných slovních tvarech, jak je obvyklé. Podobně citlivě využívá Jelena Mašínová ve třech rozhlasových hrách specifičnost akustického média. Ve „stereohře“ Levá a pravá (1973) v dialogu zdravé a zchromlé ruky klavírního virtuosa k postižení schizofrenní psychiky umělce. V „dokuhře“ Z tajného deníku princezny Anny (1989) slouží záznamy na kazetovém magnetofonu k mozaice příběhu dívenky umírající na leukémii. A v „telefonní hře“ Smrt motýlů (1991) odvine omylný telefonát nenaplněný vztah na dálku, v němž zvuky lásky i smrti hrají zásadní roli. Všude tu jde přitom o vztahy, o schopnost či neschopnost člověka otevřít se druhému a naopak druhého přijmout, pochopit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)