Ďáblova rodina (1991, 2022)

Oldřich Knitl. Rozhlasové zpracování případu vraždy herečky Sharon Tateové a jejích přátel. Improvizace na kytaru Zdeněk Dvořák. Stereoscénář Ivan Gsöllhofer a Ivan Chrz. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Záznam a střih Michaela Sýkorová. Hudební spolupráce Oskar Gottlieb. Asistentka režie Dana Holerová. Dramaturgie Jarmila Konrádová. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: vypravěč (Radim Vašinka), Polanski (Jiří Bartoška), Atkinsová (Veronika Freimanová), Manson (Jiří Ornest), detektiv (Pavel Pípal), Tennant (Vlastimil Zavřel), novinář (Jiří Plachý), novinářka (Jana Jiskrová), Hyams (Josef Vinklář), Bowser (František Švihlík), Helder (Antonín Molčík), Tex (Jan Novotný), Frykowski (Petr Pospíchal), Tateová (Daniela Bartáková), Sebring (Bohuslav Kalva), Chapmanová (Bohumila Dolejšová), doktor Gordon (Pavel Soukup), 2. ženský hlas (Jana Drbohlavová) a 1. ženský hlas (Zuzana Šavrdová). Spoluúčinkuje činoherní sbor.

Natočeno 1991. Repríza 18. 7. 2007 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.); 5. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.; 60 min.); 20. 3. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Vydala Radiotéka, únor 2022 (MP3, CR.ES.2022.41). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Oldřich Knitl: Ďáblova rodina – 18.7. In web ČRo 2 Praha, červenec 2007 (anotace). – Cit.:  Sekta Charlese Mansona provedla v létě 1969 v Los Angeles a okolí několik brutálních vražd, jež otřásly celou Amerikou. Mezi obětmi byla i manželka režiséra Romana Polanského, herečka Sharon Tate, jejímž osudem se zabývá hra Oldřicha Knitla „Ďáblova rodina“. Poutavé dílo uslyšíme dnes od 20:05 hodin na vlnách Českého rozhlasu 2 – Praha.

Lit.: anonym: Oldřich Knitl: Ďáblova rodina. In web ČRo 3 Vltava, leden 2016 (článek). – Cit.:  Dokumentární hra o případu, který si svou tísnivostí nezadá se slavným Polanského hororovým snímkem Rosemary má děťátko, vznikla v roce 1991.

V létě roku 1969 šokovala Spojené státy a celý filmový svět vražda americké herečky Sharon Tateové, manželky režiséra Romana Polanského. K nesmyslné a brutální vraždě došlo v domě na Cielo Drive s krásným výhledem na Los Angeles a smutný osud šestadvacetileté Sharon Tateové sdílelo i několik blízkých přátel, kteří s ní osudnou srpnovou noc v rezidenci pobývali. V době vraždy byl Roman Polanski pracovně v Londýně a nakrátko upadl do podezření policie, než se ukázalo, že vraždu spáchala sekta Charlese Mansona.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)