O pyšnej vlne (O pyšné vlně, 2015)

Dominika Petríková. Pohádková hra. Produkce Silvia Lukáčová. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Zvuk Ľubica Olšovská. Dramaturgie Zuzana Grečnárová. Režie Milena Lukáčová.

Osoby a obsazení: pohádkář (Miroslav Noga), mořská vlna (Jana Hubinská), Noemi (Monika Potokárová), Howard (Michal Jánoš), matka Noemi (Eva Matejková), rychtář (Peter Rúfus), rybář (Vladislav Konrád), Simeon (Jozef Benedik), 1. námořník (Lukáš Frlajs), 2. námořník (Marek Koleno), mořské vlny a hvězdy (Monika Stankovičová, Tamara Grožáková, Michaela Mesiarová).

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2015 (46 min.). Premiéra 28. 6. 2015 (SRo 2 Rádio Regina, 8:00-9:00). Repríza 17. 7. 2019 (Rádio Junior, 15:00 hod.); 26. – 31. 10. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Vlasková, Rozália – Dianišková, Veronika: Skromný týždeň. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 27. 11. 2019 (článek). – Cit.:  Na tento týždeň nám pripadol Medzinárodný deň nenakupovania. A tak sa na mnoho spôsobov uskromnia aj naši rozprávkoví hrdinovia. A pripomenieme si aj Moniku Potokárovú, ktorá nás na začiatku týždňa navždy a náhle opustila.

Monika Potokárová, veľmi mladá a zároveň nesmierne talentovaná herečka, stvárnila jednu z hlavných postáv v krásnej rozprávkovej hre Dominiky Petríkovej O pyšnej vlne. Zahrala si Noemi, ktorá plače na brehu mora, pretože jej milý Howard (Michal Jánoš), námorný kapitán, odplával a ona nevie, či sa jej opäť vráti živý a zdravý. Jej plač k brehu priláka pyšnú morskú vlnu (Jana Hubinská). Začne vyzvedať, prečo dievča plače, prečo je láska v živote človeka dôležitá a čo je na ľudskom svete vôbec pekné, keď je plný bolesti. Veď vlna pozná len svet plný slobody, záhad a dobrodružstiev. Je pyšná na to, čo všetko dokázala a že jej nikto na svete nerozkazuje. Noemi zaujmú tajomstvá a dobrodružstvá mora a vlna zatúži po priateľke. Ako sa toto zvláštne spojenie bude vyvíjať, sa dozviete priamo od hlavných hrdiniek, ale aj od rozprávača – myšiaka Petronela (Miroslav Noga). (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)