Konec vše napraví (1982, 2017)

Vladislav Vančura. Úprava Josef Melč. Scénická hudba Jan Klusák. Dramaturgie Dagmar Hubená. Režie Josef Melč.

Osoby a obsazení: vypravěči (Jiří Adamíra, Jiřina Jirásková, Jana Drbohlavová), Viktor Brand (Lubomír Lipský), Blažena Brandová (Miroslava Hozová) a Josef Valenta (Oldřich Vízner).

Natočeno 1982 (41 min.).  Repríza 20. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h) v rámci cyklu Repete – Režii má Josef Melč (1/2); 2. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Vydala Radiotéka, březen 2017 (MP3).

Pozn.: „Vposled se každý jinoch a každá mladá paní či slečna dá na cestu objevů a budou blouditi vesmírem lásky, jehož nesmírný čas a nesmírné dráhy jsou uvnitř pramalého srdce…“

Nemáme v české literatuře mnoho autorů, jejichž jazyk a styl je tak osobitý, že je poznáme v každé větě. Vladislav Vančura (1891 – 1942) mezi nimi rozhodně zaujímá přední místo. Od konce dvacátých let, kdy zanechal lékařské praxe, se cele věnoval literatuře, a to nejen jako spisovatel, novinář a kritik, ale také např. jako předseda Devětsilu nebo České filmové společnosti. V roce 1982 upravil a natočil režisér Josef Melč rozmarnou novelu Vladislava Vančury Konec vše napraví.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Až moc vyprávění a minimum dramatizace …

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)