Osudy na Slovensku – Rabínka 1/3 (2008)

Anna Grusková. Dramaturgie Viki Janoušková. Odborná spolupráce Katarína Hradská. Hudební spolupráce Lýgia Vojtková. Zvukový mistr Peter Daniška. Režie Róbert Horňák.

Osoby a obsazení: komentář (Emília Vášáryová), Gisi (Szidi Tobias), Hanzi (Pavel Plevčík), Elfe (Dominika Žiaranová), Rút (Miloslava Duka), Josef (Ladislav Konrád), Varon (Róbert Rozh), Jeffy (Viera Topinková), Lici (Rebeka Poláková), Willy (Boris Farkaš) a Kosová (Táňa Radeva).

Natočeno 2008 (90min.). Česká premiéra 8. 11. 2008 (ČRo 3 Vltava, 14:00 – 15:30 h. – Týden slovenské kultury).

Pozn.: Původně divadelní hra se odehrává v období druhé světové války v Bratislavě. Hlavní hrdinkou je Gizi Fleischmannová, vedoucí Židovské ústřední úřadovny na Slovensku, která obětuje celý život transferu Židů ze Slovenska do Palestiny.

Dramatizovaný dokument z cyklu Osudy na Slovensku v spolupráci s nadáciou Ezra.
Slovenská dramatička a teatrologička, prekladateľka z nemčiny, publicistka, herečka a režisérka, autorka i spoluautorka a editorka viacerých publikácií o súčasnom divadle (Medzičas?, Semiš a chróm a iné) na získanie množstva autentických výpovedí musela navštíviť mnohé krajiny v Európe i v Afrike, nahrať stovky metrov osobných výpovedí, vyhodnotiť celý materiál spolu s odborníčkou Katarínou Hradskou a spolu s technikmi, zvukármi a strihačmi vytvoriť pôsobivý celok bohatý na výpovedné hodnoty o činnosti a osude hlavnej hrdinky Gizi Fleischmannovej, vedúcej Ústredne Židov na Slovensku, ktorá riskovala svoj život, aby zachránila Židov pred deportáciami do koncentračných táborov a zaisťovala ich úteky zo Slovenska do Palestíny. Sama však zomrela v koncentračnom tábore.
(anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)