Malá čarodějnice (1979)

Otfried Preussler. Překlad Jitka Bodláková. Dramatizace Tomáš Pěkný. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: malá čarodějnice (Sylva Sequensová), Juliána (Naďa Konvalinková), Berta Braunová (Jaroslava Adamová), Klekánice (Nina Popelíková), Polednice (Ludmila Roubíková), Povětrnice (Marie Marešová), havran (Radovan Lukavský). Dále účinkují Zdeněk Kutil, Vladimír Bičík, Olga Dobešová, Ludmila Stambolieva, Jindra Kvardová, Jan Řeřicha, Radim Vašinka, Jiří Prager, Miloš Rozhoň, Pavel Robin, Gaston Šubrt, Eva Žižková a Artur Šviha.

Natočeno v roce 1979. Repríza 4. 7. 2004 (ČRo 2 Praha, 13:04 – 14:00 h.); 9. 4. 2012 (ČRo 2 Praha, 12:00 h); 27. 12. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Pozn.: Jednou za rok o filipojakubské noci, když vyjde Večernice a měsíc zbělí na kost, se scházejí všechny čarodějnice. Tu nejmenší však mezi sebe příliš nechtějí a ona tolik touží po přátelství! Mohla by jí ho dát Juliána, ta ale má oči i srdce pro někoho docela jiného. A právě kvůli ní Malá čarodějnice kouzlí a čaruje, až si rozhněvá celý svět. (anotace)

Lit.: Ledvinková, Václava: Malá čarodějnice – 9. dubna. In web ČRo 2 Praha, duben 2012 (anotace). – Cit.: Jednou za rok o filipojakubské noci, když vyjde Večernice a měsíc zbělí na kost, se scházejí všechny čarodějnice. Tu nejmenší však mezi sebe příliš nechtějí a ona tolik touží po přátelství! Mohla by jí ho dát Juliána, ta ale má oči i srdce pro někoho docela jiného. A právě kvůli ní Malá čarodějnice kouzlí a čaruje, až si rozhněvá celý svět. Co s ní bude dál? Kdo zná knížku Ottfrieda Preusslera, už ví, a kdo ne, dozví se to z rozhlasové pohádky, kterou vysílá Dvojka na Velikonoční pondělí od 12:05 hodiny.

Lit.: anonym: Otfried Preussler: Malá čarodějnice. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2015 (článek). – Cit.: Malé čarodějnici je 100 let a už od narození bydlí v kouzelnickém domku s havranem Abraxasem, který umí mluvit. Jeho hlasem na vás promluví vynikající Radovan Lukavský. V roli Malé čarodějnice uslyšíte Sylvu Sequensovou.

Celé dny tráví nad čarodějnickými knihami a připravuje se na zkoušku, aby se mohla zařadit mezi ostatní čarodějnice. Moudrý havran je Malé čarodějnici dobrým rádcem, a snaží se na ni i dohlížet, aby nevyváděla moc hloupostí. Ale pokaždé ji neuhlídá! 

Jednou za rok se o filipojakubské noci scházejí všechny čarodějnice a zkouší nové členky z kouzelnických znalostí. Malou čarodějnici však mezi sebe nechtějí a ona tolik touží po přátelství! Možná by mohla najít kamaráda mezi lidmi? Nic není ale tak jednoduché, jak se zdá… Přijmou ji kolegyně Zimnice, Povětrnice, Klekánice, Polednice a Berta Braunová mezi sebe? 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)