Tři na lavičce (2008)

tri_na_lavicce_malyAldo Nikolaj. Překlad Jak Makarius. Rozhlasová úprava Jiří Hubička.  Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Natáčecí technik Jintka Kundrumová. Zvukové efekty Michal Rataj.
Dramaturgie Jitka Škápíková. Režie Petr Mančal. Produkce CD Bohdana Pfannová.

Osoby a obsazení: Silvestr Bocaccio (Josef Somr), Luigi Lapalia (Petr Kostka), Ambra (Zdena Hadrbolcová).

Natočeno v roce 2008. Premiéra 1. 1. 2009 (ČRo 2 Praha). Repríza 5. 7. 2009 (ČRo  2 Praha, 20:00 h.; 20. 9. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.).

Vydal Radioservis v únoru 2010 (1 CD, CR0479-2 – 8590236047921).

Veřejná předpremiéra se konala ve středu 10. prosince 2008 v 10.00 hod. v zasedací místnosti Producentského centra Českého rozhlasu (Praha 2, Římská 12, 5. patro).

Lit.: Škápíková, Jitka: Tři na lavičce na vlnách Českého rozhlasu 2 – Praha. In web ČRo 1. 1. 2009 (anotace). – Cit.: V karlínském studiu B Českého rozhlasu se v těchto dnech dokončuje rozhlasová inscenace divadelní hry Alda Nikolaje Tři na lavičce. Slavnostní premiéru bude vysílat Český rozhlas 2 – Praha na Nový rok po 20:05 hodině. Tento počin je mimořádný už tím, že je to po mnoha letech první původní premiéra hry pro dospělé, kterou nastudoval Český rozhlas 2 – Praha ve vlastní dramaturgii.

Slavný příběh dvou mužů, kteří se přes své stáří rozhodnou změnit život, se poprvé objevil v roce 1977 na jevišti Divadla Viola, kde v režii Tomáše Vondrovice odvedli skvělé herecké výkony Ladislav Pešek, Valtr Taub a Dana Medřická. Známá je také o něco mladší televizní inscenace. V rozhlasové verzi, kterou v dramaturgii Jitky Škápíková právě natáčí režisér Petr Mančal, se už teď můžete těšit na vynikajícího Petra Kostku v roli Luigiho a Josefa Somra jako Silvestra. Výborně jim sekunduje Zdenka Hadrbolcová.

Autor hry Aldo Nicolaj se narodil 15. března 1920 v piemontském městečku Fossano v západní Itálii. Byl profesorem latiny a řečtiny na lyceu v San Remu, vedl Institut italské kultury a působil ve spisovatelských organizacích. Napsal více než čtyřicet divadelních textů, z nichž většina spatřila světlo světa za středověkými hradbami Fossana. V počátečním období se orientoval na sociálně laděná dramata, později začal psát pro své přátele komorně laděné hry. Na českých divadelních prknech jsme mohli vidět kromě komedie Tři na lavičce také hry Šestkrát do černého či Nebyla to pátá, byla to devátá. Za dramatickou práci obdržel řadu ocenění. Zemřel 7. června 2004.

Lit.: Škápíková, Jitka: Rozhlasová hra: Aldo Nikolaj: Tři na lavičce – 5.7. In web ČRo 2 Praha, červenec 2009 (anotace). – Cit.: Slavný příběh dvou mužů, kteří se přes své stáří rozhodnou změnit život, natočil v dramaturgii Jitky Škápíkové režisér Petr Mančal. Autorem rozhlasové úpravy je Jiří Hubička a my si rozhodně nenecháme ujít skvělé herecké výkony! Excelentního Petra Kostku v roli Luigiho a Josefa Somra jako Silvestra, kterým výborně sekunduje Zdena Hadrbolcová. Autorem hry je italský dramatik Aldo Nikolaj. 

Lit.: anonym: Aldo Nikolaj: Tři na lavičce. In web ČRo 2 Praha, září 2015 (anotace). – Cit.: Hra citlivě ukazuje hledání důstojného naplnění stáří. A věčnou lidskou touhu po naději a naplnění snu. Aldo Nikolaj napsal přes 40 dramatických textů. Mezi nimi jsou celovečerní komedie, jednoaktovky a monology. U nás měla největší úspěch právě hra Tři na lavičce. 

Poprvé byla v překladu Jana Makaria uvedena na scéně pražské Violy v nezapomenutelném obsazení s Ladislavem Peškem, Valtrem Taubem a Danou Medřickou. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Překlad: Jak Makarius.
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer.
Natáčecí technik: Jintka Kundrumová.
Zvukové efekty: Michal Rataj.
Produkce CD: Bohdana Pfannová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)