O rybáři a člověku z moře (1994)

Milan Navrátil. Pohádková hra. Zvuk Blanka Veselá. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Maria Křepelková.

Osoby a obsazení: Vypravěčka (Blanka Bohdanová), Abdalláh Zemský, rybář (Jan Vlasák), Ali, pekař (Jaroslav Satoranský), Abdalláh mořský (Petr Štěpánek), obchodník (Stanislav Fišer), král (Vladimír Brabec), královna (Sylva Turbová), Fatima (Miroslava Pleštilová), Abdalláh, rybář (Jiří Holý) a ??? (Jiří Šrámek).

Připravil Český rozhlas v roce 1994 (47 min.). Repríza 11. 10. 2015 (ČRo 2 Praha); 8. 7. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.); 29. 1. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: Známo také pod názvem Pohádka o Abdalláhovi Zemském a Abdalláhovi Mořském

Pozn.: Po 40 dní se rybáři Abdalláhovi nic nedařilo. Nechytil ani mřenku a ještě mu vítr potrhal plachty, sítě rozedřel o kamení a v lodi se objevila díra. Nebýt štědrého pekaře, snad by zahynul hlady a jeho sedm dětí s ním. Ve své bídě snil o bohatství a o pohodlném životě, jaký má král. Jen matka moře ho nabádala, aby se nerouhal a neproklínal síť, která ho živí. Možná pouze ona tušila, co se stane, až jednoho dne uvízne v Abdalláhově síti člověk z moře. (anotace ČRo)

Pozn.: Chudý rybář živořil celých čtyřicet dní. Jednou zase sedí ve své bárce a usne. Sní o velkém bohatství, smaragdech a drahém kamení. Vtom ho probudí nářek nějakého člověka. Abdaláh (rybář) se podívá a vidí, že se mu do sítě zapletl jakýsi člověk. Jistý pán se také představí jako Abdaláh a řekne rybáři, že bydlí na dně moře. Rybář ho pustí a Abdaláh se mu odvděčí tím, že každý den mu daruje zlaté doly perel, drahých kamenů… (Kamča123)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)