A pak že nejsou hastrmani (1993)

Jan Drda. Rozhlasová pohádka. Dramatizace Václava Ledvinková. Hudba Tomáš Vránek. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Tonda (Michal Dlouhý), Lojza (Jiří Langmajer ml.), děda Kabrnáč (Vlastimil Brodský), Kapinus (František Němec), Andulka (Sylva Sequensová), Pojsl (Alois Švehlík), Šmikoranda (Antonín Molčík), Matěj (Pavel Pípal), muž (Ladislav Mrkvička), Stázka (Tereza Duchková), Jouza (Václav Neckář), Kuba (Mirko Musil), hrnčíř (Antonín Hardt), vyvolávač (Gaston Šubert), Pavel Karbusický a Jiřina Inka Šecová.

Natočeno v roce 1993 (45 min.). Repríza 6. 6. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: Někdy uvedeno s variantou názvu A pak že nejsou hastrmani!

Lit.: Ledvinková, Václava: A pak že nejsou hastrmani. Humorná pohádka Jana Drdy o vodnickém čarování a vodnících všeho druhu. In web ČRo 2 Praha, 6. červen 2021 (článek). – Cit.: Když už je Toník Andulce na dosah, zase se něco pokazí. Půvabná knížka Hastrmani známého autora se stala předlohou pro veselou rozhlasovou pohádku, v níž se vše točí kolem vody a jedné téměř již ztracené lásky. (…)

127 let není pro hastrmana žádný vysoký věk. Jenže děda Kabrnáč se už cítí být unavený. Pokud se ale vypráví, ožije jako rybička. Zvlášť, když se vzpomíná na příběh Toníka a Andulky. Vodník Toník z Purkarce byl silný, chytrý a Vltavu měl v malíku. Táta se jej proto rozhodl vyslat do světa na zkušenou a taky, aby si našel nevěstu. Nemusí to být přímo vodníkova dcera, ale musí mít k vodě hodně blizoučko.

Tonda se brzy zakouká do Andulky, která u řeky máchá prádlo. Jenže pantáta švec nechce o vodnické partii ani slyšet a raději pošle Andulku do služby do Prahy. Praha však není Purkarec a najít dívku schovanou ve velkém městě je téměř beznadějné. Když už je Toník Andulce na dosah, zase se něco pokazí. Musí tedy hledat dál. Co všechno při hledání zažije a koho na svých cestách potká? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

V roce 1981 vznikla televizní verze pohádky nazvaná Pohádka o mokrosuchém štěstí, kterou natočil Ludvík Ráža.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.