Čtvrtý rozměr smrti (1977, 2017)

Ota Hofman. Rozhlasová hra. Stereofonní scénář Václav Smitka a Petr Adler. Zvukový mistr Václav Smitka. Spolupráce Miroslava Čápová, Hana Brothánková a Věra Havlatová. Odborný poradce Ivan Vaněk. Hudba Zdeněk Šikola. Režie Petr Adler.

Osoby a obsazení: plukovník Connelly (František Hanus), pilot Tom (Michal Pavlata), lékař (Miroslav Moravec), Smith (Milan Mach), Tomova přítelkyně (Jaroslava Obermaierová), pilot, Tomův kolega (Jan Teplý), Tomův dědeček (František Kovářík).

Natočeno 1977. Premiéra 11. 6. 1978 (stereo). Obnovená premiéra 16. 8. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v rámci cyklu Hra pro pamětníky a Scifi léto na Vltavě.

Vydala Radiotéka, březen 2017 (MP3).

Pozn.: Kombinace scénické reportáže a sci-fi.

Lit.: anonym: Čtvrtý rozměr smrti. In Rudé právo, 20. 7. 1978 (recenze). – Cit.:  “ (…) Hra je autorovým rozhlasovým debutem, představuje nejen výtečné využití stereofonní techniky, ale i obsahové obohacení žánru vědeckofantastického. O. Hofman nápaditě rozvinul několik dějových linií, které ve svém výsledku jako působivý protest proti válce, horečnému zbrojení a v době neutronové bomby získávají výrazný aktuální důraz i účinek.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)