Elektrický nůž (2000)

Antonín Přidal. Příběh o spáchaném násilí, nepotrestané vině a neprobuzeném svědomí. Dramaturg Pavel Minks. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Brož (Petr Haničinec) a doktor (Ivan Řezáč).

Natočeno v roce 2000. Premiéra 4. 4. 2000 (Vltava, 21:30 – 22:10 h.; 38 min). Repríza 2. 8. 2005 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v cyklu Klub rozhlasové hry.

Pozn.: Ve hře Elektrický nůž se střetávají dva muži, kteří k sobě mají daleko věkem, životní zkušeností i názorem na dosud nepotrestanou vinu, spojenou s brutálními praktikami někdejší Státní bezpečnosti. Mohou viníci rafinovaně uniknout soudu? Mohou donekonečna oddalovat své potrestání? Anebo je nutné vzít spravednost do vlastních rukou a nahradit váhavou justici? Hra dovádí do krajních důsledků konflikt těchto protikladných postojů a zároveň nenormální situaci, která přetrvává i v naší době po pádu totalitního režimu. Jde o téma stále velmi aktuální, jenž v sobě nese silnou historickou reflexi o vyrovnání či spíše nevyrovnání… (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Výtečně napsaná miniatura. Petr Haničinec předvádí excelentní studii cholerického, nemocného estébáka, který není ochoten přiznat svou vinu na procesech padesátých let a který si snad ani neuvědomuje, co spáchal. Zároveň však asi v hloubi duše tiše šeptá jeho svědomí, které se snaží přeřvat, překřičet. Antonín Přidal zpracoval skutečný příběh (jde samozřejmě o příběh Grebeníčka staršího) do nadčasové úvahy o neschopnosti uznat vinu – a o neschopnosti státu odsoudit zločince. Nepomáhá si snadným rozvržením dobra a zla, nechává starého Brože přednést dlouhou obhajobu a obviňovat dnešní režim – své vlastní zločiny však nikdy nepřizná. – Ani v závěru nenechá provést mstitele svou pomstu; ironií osudu (a autora) vítězí i tentokrát Brož…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)