Exitus (1993)

Lenka Procházková. Rozhlasové minidrama o lásce až za hrob. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Štěpán (Luděk Munzar), Halina (Jana Hlaváčová), Doktor Havelka (Bořivoj Navrátil), Doktor (Martin Kolár), Nemocniční sestra (Miroslava Hozová), Sestra (Irena Hrubá), Řidič Lebeda (Rudolf Pechan), mladíci (Zdeněk Bartoš a Martin Pavlík), ženy (Zdenička Tichá a Věra Schönbachová), Starší muž (Pavel Karbusický) a Dívka (Alžběta Fürstová).

Natočeno v roce 1993 (28 min).

Lit.: Pekárek, Hynek: Lenka Procházková: Exitus. In web ČRo 12. 5. 2007 (anotace). – Cit.: Příběh o lásce až za hrob, tak by se dala s trochou nadsázky nazvat jedna z rozhlasových her Lenky Procházkové Exitus, kterou v roce 1993 nastudovala v Českém rozhlase režisérka Hanka Kofránková s Janou Hlaváčovou a Luďkem Munzarem v hlavních rolích.

S přihlédnutím k autorčině prozaickému dílu je Exitus jednou z variací na utkvělé téma důverných vztahů mezi ženou a mužem. Nikdy u Procházkové to nebývá vztah idylický, ale vedle věčných srážek dvu věčných principů tu vždy nacházíme i plochy harmonického klidu dotýkající se tu a tam až okrajů sentimentu.

Komorní příběh začíná jednoho parného letního dne, odkud úspěšného padesátníka Štěpána stiženého náhlou srdeční příhodou odváží sanitka. Během oživovacích pokusů Štěpán odchází z tohoto světa do světa “ života po smrti“. Nejde však o nehmotný ráj. Krajina nového Štěpánova života je důvěrně známou pozemskou krajinou, kde se znovu potkává se svojí někdejší partnerku Halkou, kterou před lety opustil. Pro oba se tím otevírá nová možnost navázat na svůj pozemský milostný příběh. . .

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)