Večer trojkráľový (Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, 1958)

William Shakespeare. Rozhlasová adaptace divadelní komedie. Překlad Ján Kováč. Rozhlasová adaptace Ján Vdovják. Režie Jozef Palka.

Účinkují Ján Gubala, Miroslav Chorvát, Martin Kolesár, Jozef Hrdý, Jaroslav Cimbalík, Róbert Horniš, Viktor Blaho, Anton Lysonek, Ján Bildner, Oto Horňák, Gustáv Legéň, Bohumila Horňáková, Naďa Kotršová a Matilda Zlatohlávková.

Nastudovala Bratislava v roce 1958 (120 min.).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Doplnenie:
Hudba – Milan Novák
Technická realizácia – Loderer Július, Sekerášová Radoslava, Domonkoš
Premiéra – 12. 3. 1958

Osoby a obsadenie:
Gubala, Ján – Orsinio; Chorvát, Miroslav; Kolesár, Martin – Antonio; Hrdý, Jozef – kapitán; Cimbalík, Jaroslav – Valentín; Horniš, Robert – Curio; Blaho, Viktor – pán Tobiáš; Lysonek, Anton – pán Andrej Trasorítka; Mildner, Ján – Malvolio; Hornák, Oto – Fabián; Legéň, Gustáv – šašo; Horňáková, Bohumila – Olívia; Kotršová, Naďa – Viola; Zlatohlávková, Matilda – Mária

Anotace: Stroskotanie lode rozdelí dvojčence Violu a Sebastiana. Viola prijíma v chlapčenskom prestrojení pod menom Cesario službu pážaťa u Orsina, vojvodu z Ilýrie, a zaĺúbi sa do neho. Ten však ĺúbi bohatú a krásnu Olíviu, ktorá jeho city neopätuje. Olívia, pokladajúc Sebastiana za Cesaria, tajne sa s ním zosobáši. Napokon sa súrodenci stretnú, vojvoda sa ožení s Violou a Tobiáš s Máriou, priateľkou Olívie. Zdrojom humoru sú aj epizodické postavy Olíviinho strýka Tobiáša a jeho priateĺa, ktorí podvrhnutým listom presvedčia márnomyseľného komorníka Malvolia, že ho Olívia ĺúbi.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)