Femme fatale 1/2 (1991)

Marie Říhová. Životopisná hra o Josefině Bakerové. Scénická hudba Vladimír Truc. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Zvukové efekty Jiří Binek. Zvuková spolupráce Radislav Nikodém. Dramaturgie Jana Weberová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Josefina – vypravěčka (Alena Vránová), Josefina (Miroslava Hozová), Russel (Radim Vašinka), Margaret, 1. dívka (Věra Hučínová), Henry (Gustav Bubník), Daven / Mayers (Antonín Hardt), Derval (Jaroslav Konečný), Marcel (Aleš Procházka), Abatino (Jiří Bartoška), Varna (Jiří Klem), Nissoti (Boris Rösner), Jean (Marcel Vašinka), matka (Blanka Bohdanová), 2. dívka, Josefina (Miroslava Pleštilová), garderobiérka (Růžena Preisslerová), May, Josefina dítě (Barbora Drofová) ), Abtey (Pavel Soukup), Bouillon (Radoslav Brzobohatý), Suzanne (Hana Štrůdlová), Gabriel (Aleš Procházka), Savadová (Milena Steinmasslová), Brialy (Jaroslav Konečný), Jacqueline (Zlata Adamovská), Méhu (Jiří Klem), Lavassuer (Boris Rösner), Marie (Růžena Preisslerová). Dále účinkují Jakub Zdeněk, Zlata Adamovská, Klára Jirsáková, Jindra Kvardová, Zuzana Davidová, Dagmar Weinlichová, Jiří Zavřel, Jan Víšek, Michal Pavlata, Irena Jeřábková, Dominika Furmanová, Jan Řeřicha, Ladislav Brothánek a Jan Bezouška.

Natočeno v roce 1991 (51 a 58 min). Repríza 1. dílu 22. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli k 90. narozeninám Karla Weinlicha. Repríza 1. dílu 19. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Obsah: 1. díl – Skandální Josefina. – 2. díl – Zámek plný života a plný dětí.

Lit.: anonym: Femme fatale. In Týdeník Rozhlas 1997 (anotace).

Lit.: anonym: Marie Říhová: Femme fatale. In web ČRo 2 Praha, 29. březen 2020 (článek). – Cit.: Černošská tanečnice a zpěvačka Josefina Bakerová v dobách německé okupace spolupracovala s francouzským odbojem. Později bojovala za rasovou rovnoprávnost.  (…)

Každá doba má své idoly, ve 30. letech minulého století k nim patřila i černošská tanečnice a zpěvačka Josefina Bakerová. Svým tanečním uměním, v němž se snoubily africké kořeny s erotickou rafinovaností okouzlila publikum na Brodwayi i v Paříži.

V pozdějších letech se angažovala i společensky, prokázala velký díl odvahy, když v letech německé okupace spolupracovala s francouzským podzemním hnutím odporu. Až do konce života se angažovala v hnutí proti rasové diskriminaci a adoptovala 12 dětí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)