Hra o Janáčkovi (2004)

Ludvík Kundera. Několik epizod ze života skladatele. Dramaturgie Olga Jeřábková. Hudební spolupráce Miloš Štědroň. Zvuk Josef Daněk, střih Marie Stojanová. Režie Eva Řehořová.

Osoby a obsazení: Leoš Janáček (Ladislav Frej), Dramatik (Ladislav Lakomý), Dramaturg (Igor Bareš), Zdeňka Janáčková (Eva Jelínková), Olga Janáčková (Dana Pešková), houslista, student (Jiří Balcárek), Zdeněk Nejedlý (Zdeněk Dvořák), Vladimír Helfert (Ondřej Mikulášek), Max Brod (Jaroslav Kuneš), student-žák (Radim Sasínek), Camilla Urválková (Ivana Valešová), Gabriela Horvátová (Zuzana Slavíková), Schmoranz (Bedřich Výtisk), Stössl (Luboš Ondráček), Kamila Stösslová (Helena Dvořáková), číšník-host (Karel Bartoň).

Nastudovalo Brno. Premiéra 3. 7. 2004 (Vltava, 14:15 – 15:10 h.) v rámci cyklu Janáčkovský den na Vltavě. Repríza 12. 5. 2015 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.); 7. 8. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra.

Pozn.: Premiéra hry proběhla v rámci Janáčkovského dne, celodenního vysílání na stanici Český rozhlas 3 Vltava věnovaného 150. výročí narození skladatele Leoše Janáčka.

Lit.: -tsk- (= Sedláček, Tomáš) a Hložková, Hana:  Ludvík Kundera: Hra o Janáčkovi. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2018 (článek). – Cit.:   Hra o Janáčkovi líčí několik epizod ze života jednoho z nejvýznamnějších a nejoriginálnějších hudebních skladatelů. Dramatický text Ludvíka Kundery je charakteristický antiiluzivním přístupem, v němž jsou životopisné údaje průběžně narušovány komentátory v podobě postav a zejména pak motivů ze skladatelovy tvorby.

Ludvík Kundera (1920 – 2010) se ve své hře zaměřil na podstatné a osudové okamžiky ve skladatelově životě – patří k nim vztah s manželkou Zdenkou, smrt nadané dcery Olgy, setkání s Kamilou Stösslovou nebo mučivý proces vzniku a uvedení Její pastorkyně, opery, kterou Janáček dopisoval v posledních dnech života své milované dcery a jejíž dlouho odkládané pražské uvedení se ho hluboce dotýkalo. Pro dokreslení posloužila autorovi bohatá Janáčkova korespondence, jejíž úryvky spoluvytvářejí dramatickou dějovou osnovu.

Jak autor přiznává, osudy světově proslulého skladatele ho lákaly mnoho let – hru s podtitulem „několik epizod ze života skladatele“ nakonec napsal v letech 1971 – 1972 na výzvu tehdejší Československé televize. Hra však nebyla realizována a tak se prvního uvedení dočkala až v roce 2004 – v roce 150. výročí skladatelova narození.

 

Autor:  tsk

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pozn.: Premiéra hry proběhla v rámci Janáčkovského dne, celodenního vysílání na stanici Český rozhlas 3 Vltava věnovaného 150. výročí narození skladatele Leoše Janáčka.

Právě – už potřetí – poslouchám HRU O JANÁČKOVI od Ludvíka Kundery.. Je to nádhera.. Tak trošku alibisticky je to celé koncipováno jako dialog autora (sošný, příjemný hlas Ladislava Lakomého) a dramaturga (Igor Bareš) o tom, jak NELZE napsat hru o Janáčkovi… ale když se lépe zaposloucháte, zjistíte, že to není samoúčelné; Kundera ve svém textu – stejně jako Janáček v hudbě – nevytváří velké dramatické scény, ale „nápěvky“, malé drobné scénky, ilustrující a postupně odhalující Janáčkův život i dílo… Moc pěkné.

Uchvacuje především Ladislav Frej v roli titulní. Jeho Janáček je – v souladu s autorskou a režijní koncepcí – vytvořen ze dvou hlasů; první, vnitřní hlas hovoří spisovně, uvolněně, druhý, Janáčkův hlas „an sich“ má moravský přízvuk, je nervní, napjatý zuřivý i lítostivý. Frej si na malých plochách dialogů a monologů vyhrává se situacemi vskutku bravurně: furiantským křikem přebíjí smutek, až jaksi neohrabaně přijímá náhle vzduté dojetí… Z menších rolí zaujme především Zdeněk Dvořák v postavě Zdeňka Nejedlého. Staví ho – opět na malé ploše – jako karikaturu školometského nenávistného nedouka, který si již v mládí našel svého hudebního guru (Smetanu) a útočí na vše, co je jiné…

Doporučuji!

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)