Othello (1955)

William Shakespeare. Rozhlasová adaptace divadelní tragédie. Překlad Valentín Beniak. Dramaturgie Peter Hrnčiar. Hudební spolupráce Jaroslav Majer. Zvuk Attila Lelovič. Technická spolupráce Ján Rúčka a Ján Schramko. Inspicient Gašpar Arbet. Asistent režie Jozef Hanúsek. Režie Martin Gregor.

Osoby a obsazení: benátsky dóža (Vladimír Durdík), Brabanzio, senátor (Alojz Kramár), senátori (Juraj Šebok a Jozef Šimonovič), Lodovico (Ján Jamnický), Othello, maurský šlachtic (Viliam Záborský), Cassio, jeho pobočník (Karol Machata), Jago, jeho práporčík (Ctibo Filčík), Roderigo, benátsky šľachtic (František Dibarbora), šašo v službách Othella (Štefan Figura), Desdemona (Mária Bancíková), Emília, Jagova žena (Viera Bálinthová), Bianca, milenka Cassiova (Erika Markovičová), Montagno (Marián Gallo), Branislav Koreň, Juraj Paška, Ondrej Jariabek, Míla Beran, Karol Skovay, Eugen Senaj a Jozef Hanúsek.

Připravil Československý rozhlas v roce 1955 (205 min.). Repríza 19. 4. 2016 (SRo 3 Rádio Devín).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Doplnenie:
Premiéra – 31. 10. 1955

Anotace: Renesančná dráma v 5-tich dejstvách. Maurský vojvodca Othello sa náhle a proti vôli benátskeho senátora Brabantia ožení s jeho dcérou Desdemonou. Otec protestuje, ale Benátska republika potrebuje Othellove služby v boji proti Turkom na Cypre. Keď Othello vymenuje za svojho pobočníka Cassia, žiarlivý Jago ich oboch znenávidí a kuje pomstu. Čierny vojvoda nakoniec padne do jeho osídiel. Cassio, ktorého po Jagových intrigách veliteľ zbaví pobočníctva, obracia sa na Desdemonu, aby sa zaňho prihovorila. Othello zo žiarlivosti Desdemonu zavraždí. Nato spozná pravdu a spácha samovraždu.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)