Šialená lokomotíva (Šílená lokomotiva, 2016)

Stanislaw Ignacy Witkiewicz. Rozhlasová adaptace divadelní hry. Divoká jízda lokomotivou kde nic a nikdo není tím, čím se zdá. Hra, kterou klasik polského dramatu napsal ve stylu rodokapsové detektivky je zároveň zajímavou filozofickou úvahou. Překlad Barbora Ertlová. Rozhlasová úprava Peter Pavlac. Dramaturgie Ján Šimko. Produkce Silvia Lukáčová. Hudební dramaturgie Matúš Wiedermann. Zvuk Peter Daniška. Režie Laco Kerata.

Osoby a obsazení: Tenger (Richard Stanke), Vojtášek (Juraj Hrčka), Žofia, Abrakadabraka (Edita Borsová), Júlia (Jana Wagnerová), Turbelencius Dmidryger (Dušan Kaprálik), Mína, grófka von Barnhelm (Zuzana Kyzeková), Žandár (Dušan Vaňo), Slečna Míra Kapustinská (Lena Košická), Vlakvedúci (Tibor Frlajs), Valér Kapustinský (Alfréd Swan), Ján Gágoň (Jozef Domonkoš), Jana Gágoňová (Lena Košická) a Doktor Marcel Vašnický (Roman Matisko).

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2016 (51 min.). Premiéra 10. 5. 2016 (SRo 3 Rádio Devín, 19:00-20:00).

Česká premiéra 25. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v cyklu Československý týden. Repríza 12. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h) v cyklu Rozhlasové jeviště.

Pozn.: Rozhlasová adaptácia hry Šialená lokomotíva prináša jednu z najvýznamnejších hier Stanislawa Ignaca Witkiewicza. V hre z roku 1923 autor do dramatickej praxe uviedol idey formizmu, myšlienkovej a umeleckej iniciatívy, opierajúcej sa o tézu, že „podstata umenia je čisto formálna a umelecké dielo nesmie mať súvislosť s reálnym životom“. Dvaja masoví vrahovia uvedú do chodu lokomotívu s nejasným cieľom – robia to v presvedčení, že zabiť pasažierov vlaku i seba bezhlavou jazdou je jediná možnosť, ako vystupňovať svoje kriminálne ambície v situácii, keď „všetky sféry zločinu sú už vyexploatované“. Hra, napísaná ako paperbacková detektívka je na druhej strane zaujímavým filozofickým traktátom, v ktorom sa autor okrem iného pohráva aj s princípmi teórie relativity. Originálna inscenácia so skvelými  hereckými výkonmi Richarda Stankeho, Juraja Hrčku, Edity Borsovej, Jany Wagnerovej a ďalších… (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)