Gypsová dáma (2004)

Karel Michal. Kriminální příběh ze staré Prahy. Dramatizace Martin Velíšek. Hudební improvizace Petr Mandel. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Milan Schejbal.

Osoby a obsazení: Benedikt (František Němec), Lokvenc (Boris Rösner), Maryška (Jan Szymik), žena (Vlasta Žehrová), Fikejz (Jiří Ployhar), Blízek (Jiří Klem), domovnice (Bohumila Dolejšová), paní domácí (Kateřina Fixová), dozorce (Gaston Šubert), průvodčí (Milan Schejbal) a Šavrda (Petr Šplíchal).

Natočeno 2004. Premiéra 23. 9. 2004 (46min.). Repríza 22. 4. 2010 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 16. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h); 24. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli k nedožitým 70. narozeninám Borise Rösnera; 27. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Stejný text nastudovalo Brno již v roce 1967.

Lit.: anonym: Karel Michal: Gypsová dáma. In web ČRo 3 Vltava, červen 2016 (článek). – Cit.: (…) Do světa pražské galerky i velkých a nepolapitelných podvodníků zasadil spisovatel Karel Michal děj své prózy Gypsová dáma. Ta zde představuje právo a spravedlnost, s nimiž si nelze beztrestně pohrávat, jak ukazuje tragikomický příběh dvou společníků, advokáta a soukromého detektiva, s lehce kriminální zápletkou.

Spisovatel Karel Michal (vlastním jménem Pavel Buksa) se narodil v roce 1932 v Praze. Po maturitě na gymnáziu nesměl studovat na vysoké škole a vystřídal řadu různých zaměstnání. Později přece jen začal studovat na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, studia však po sedmi semestrech opustil. Prošel opět mnoha profesemi – byl asistentem režie, správcem jízdárny, dlaždičem, hlídačem v přístavu a pod. Z těchto zkušeností dovedl hojně těžit ve své literární tvorbě.

Debutoval v roce 1960 v časopisu Plamen. V roce 1961 mu vyšla sbírka povídek Bubáci pro všední den a ve stejném roce detektivní novela Krok stranou. Pracoval jako lektor v nakladatelství, filmový dramaturg, jako redaktor Literárních novin, stal se spisovatelem z povolání. V roce 1966 vydal historickou novelu Čest a sláva, v roce 1967 prózu Gypsová dáma. Karel Michal psal kromě toho rozhlasové hry, filmové a televizní scénáře (podle povídky Plivník dlaždiče Housky napsal scénář ke stejnojmennému loutkovému televiznímu filmu, na základě jiné povídky z Bubáků pro všední den vznikl scénář k filmu Bílá paní, film Čest a sláva opět podle jeho scénáře sklízel ceny na četných filmových festivalech), je rovněž autorem dvou divadelních her (Tak to na tom světě chodí, 1967 a My občané mélští, 1980). V roce 1968 odešel do exilu.

Usadil se ve Švýcarsku, kde po počátečních příležitostných zaměstnáních vyučoval na gymnáziu v Basileji historii a klasickou filologii. V exilovém nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem vyšla v roce 1977 jeho sbírka historizujících humorných příběhů Rodný kraj. V třetí části sbírky autor prostřednictvím příběhu o Janu Roháčovi z Dubé a o dobývání hradu Sion demytizuje průběh a okolnosti dobových mocenských bojů. Karel Michal zemřel ve Švýcarsku v roce 1984.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)