Kráľ Oidipus (Král Oidipús, 1963)

Sofokles. Rozhlasová adaptace divadelní tragédie. Překlad Miroslav Okál. Hudba Ivan Hrušovský. Zvuková realizace Ján Backstuber. Rozhlasová úprava a režie Mikuláš Bugár.

Účinkují Ladislav Chudík, Oľga Sýkorová, Ctibor Filčík, Július Pántik, František Zvarík, Rudolf Velický, Martin Gregor, Ľudovít Ozábal, Štefan Figura, Samuel Adamčík, Marián Gallo.

Natočeno 1963. Premiéra 11. 7. 1963 (81 min.). Repríza 28. 5. 2024 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.) v cyklu Dramatické Rádio Devín ke 100. výročí Ladislava Chudíka.

Lit.: anonym: Týždeň s Ladislavom Chudíkom. Témy. In web SRo Rádio Devín, 25. 5. 2024 (článek). – Cit.:  Všestranný herec Ladislav Chudík patril aj k najvýznamnejším rozhlasovým interpretom. Účinkoval v stovkách literárnych a dramatických titulov, spolupracoval s mnohými režisérmi a režisérkami a vytvoril celý rad veľkých dramatických postáv.

Tento obľúbený herec by sa v týchto dňoch (27. mája) dožil storočnice a my vám ho predstavíme ako skvelého interpreta prozaických textov a poézie. Z archívu Slovenského rozhlasu vyberáme aj ukážky jeho hereckej tvorby v adaptáciách klasických diel.

Nezabudnuteľný hlas tohto významného slovenského herca a interpretátora literárnych diel si môžete spolu s nami pripomenúť vo vysielaní Rádia Devín (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)