U kulaté báby (1988, 2011)

Georges Simenon. Překlad Vladimír Žabkay. Dramatizace Jan Strejček a Jaroslava Strejčková. Hudební a zvuková spolupráce Josef Plechatý. Použitá hudba: Americká tragédie (Vladimír Popelka, hraje Studiový orchestr); Lavina (Jan Tausinger, hraje Studiový orchestr); Le Vent, Le Cri (Ennio Morricone, hraje orchestr); The Seven Seas (Paul Mauriat, hraje Orchestr Paula Mauriata), Boccacio (Franz von Suppé, hraje hrací strojek).  Zvukové efekty Jiří Binek. Zvukový mistr Karel Nedorost. Natáčecí technik Věra Fuksová. Produkční Anna Halbichová. Dramaturg Hynek Pekárek. Mastering Miroslav Mareš, 2011. Produkce Bohdana Pfannová, 2011. Režie Josef Hajdučík.

Osoby a obsazení: komisař Maigret (Rudolf Hrušínský), inspektor Boutigues (Ladislav Mrkvička), Gina Martiniová (Jana Šulcová), její matka (Antonie Hegerlíková), Jaja (Stella Zázvorková), Sylvie (Helga Čočková – Matulová), Josef (Bořík Procházka), Yan (Vlastimil Zavřel), Harry Brown (Jan Přeučil), lékař (Jiří Novotný). Dále účinkují Kateřina Pavelková, Dana Morávková, Raoul Schránil, Bohuslav Kalva, Gaston Šubert a Jiří Horák.

Natočeno 19. 9. 1988 (14:00 – 23:00 h., studio 2) – 1. 10. 1988 (9:00 – 13:00 h., studio 2). Premiéra 26. 12. 1988 (Praha, 14:45 – 15:45 h.,; 54 min.). Repríza 7. 12. 2008 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.); 31. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h) v cyklu Léto s Maigretem; 29. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h) v cyklu Hra na sobotu a Vražedné léto; 22. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Vydal Radioservis v roce 2011 v albu „5 x Maigret“ (5 CD, CR0574-2 – EAN 8590236057425).

Obsah CD (2011): 1. Dámy na útěku, 2. Harry z Austrálie, 3. Závěť.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra:Georges Simenon: U Kulaté báby – 7.12. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2008 (článek). – Cit.:  I v idylickém čase Vánoc si dopřejme trochu vzrušení a pusťte si dobrou detektivku! V prosinci Český rozhlas 2 – Praha v cyklu Večer s komisařem Maigretem nabídne několik příběhů s jedním z nejslavnějších detektivů. Navštívili byste rádi francouzskou Riviéru? Vydejte se tam bez zavazadel a bez eura v kapse s komisařem Maigretem! Komisař Maigret se však nejede slunit, ale pátrat po pachateli vraždy. Další z případů komisaře Maigreta nazvaný U kulaté báby nám nabídne k poslechu Český rozhlas 2 – Praha ve 20:05 hodin.

I kdyby Georges Simenon nevystoupil na literární parnas se svým komisařem Maigretem, vstoupil by patrně do dějin frankofonní literatury jako jeden z nejplodnějších spisovatelů 20. století. Jeho literární odkaz čítá na 400 románů a 1000 kratších povídek. Jak to Simenon dokázal? „Jsem především člověk, který stále pracuje a který by byl zoufalý, kdyby to nemohl dělat až do konce svých dnů.“, prohlásil Simenon v rozhovoru pro časopis pro Paris Match v roce 1967. K napsání detektivního románu nepotřeboval více jak 10 dní a psaní pro něho bylo životní potřebou, kterou si dopřával až do vysokého ěku. Simenonovy nejvlastnější literární ambice směřovaly k psychologickému románu, hezkou řádku – a nesporně literárně kvalitních – jich také napsal, do paměti většiny čtenářů se především zapsal jako muž, který stvořil komisaře Maigreta. Mezi jeho upřímné obdivovatele a přátele však patřili i takové umělecké celebrity jako André Gide, Arthur Miller a Federico Fellini.

Původem byl Simenon Belgičan, narodil se roku 1903 v Liege, kde již ve svých šestnácti začal pracovat jako žurnalista v místních novinách V roce 1921 napsal svoji první knihu, humoristický románek. Rok nato odejel do Paříže a více jak deset let psal pod různými pseudonymy sešitové romány. Až v roce 1930 vydal již pod svým pravým jménem první knihu s komisařem Maigretem „Pietr-le Letton“. Dobrácký komisař s vizáží usedlého Pařížana a náklonností k dobrému jídlu i voňavé dýmce se záhy stal oblíbeným hrdinou mnoha čtenářů a Simenon ho oživil celkem v 84 románech a 136 povídkách. Poslední příběh s komisařem Maigretem publikoval v roce 1972, jmenoval se „Maigret a pan Charles“.

První sérii „maigretovek“ v Českém rozhlase natočil Jiří Horčička v roce 1970 s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Tyto nahrávky dodnes představují Hrušínského rozhlasové herectví ve vrcholné formě. Shodou okolností to byla v roce 1991 opět role slavného komisaře, s níž se Hrušínský s rozhlasovým studiem navždy loučil. V prosinci vám Český rozhlas 2 – Praha v cyklu Večer s komisařem Maigretem nabídne několik příběhů s jedním z nejslavnějších detektivů.

Lit.: anonym: Georges Simenon: U Kulaté báby. In web ČRo 2 Praha, 29. červen 2019 (článek). – Cit.: Výjimečný příběh z kultovní maigretovské série, která v rozhlase vznikala neuvěřitelných 22 let. V hlavní roli Rudolf Hrušínský. (…)

Protagonista románů Georgese Simenona komisař Jules Maigret se dočkal po celém světě bezpočtu rozhlasových, filmových i televizních interpretací. Poprvé byl maigretovský příběh zfilmován už v roce 1932. Rozhlasová série s Rudolfem Hrušínským ale u nás patří k těm nejslavnějším.

První její díly začaly vznikat už na začátku 70. let. Hrušínskému ale byla uprostřed práce na roztočené sérii pozastavena činnost v médiích a práci mohl dokončit až o šest let později. První krimi, ve které propůjčil detektivovi svůj hlas, s názvem Maigret a tulák se tak vysílala až v březnu 1977.

I když okolnosti dlouhých 22 let, po které série vznikala, přinášely různé změny, stěžejním režisérem maigretovek s Rudolfem Hrušínským byl právě Jiří Horčička. Připravil všechny díly s jedinou výjimkou – epizodu U Kulaté báby režíroval v roce 1988 Josef Hajdučík.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)