Evžen Oněgin (2008)

Alexandr Sergejevič Puškin. Převzaté představení Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Přeložil Jaroslav Janovský a Milan Dvořák. Dramatizace Jaroslav Janovský. Rozhlasová úprava Ilona Smejkalová. Hudba Jan Mikulášek. Zvuk Hana Plecháčková. Dramaturg Martin Velíšek. Divadelní a rozhlasová režie Jan Mikulášek.

Osoby a obsazení: Evžen Oněgin (Tomáš Dastlík), Vladimír Lenský (Lukáš Melník), Taťána (Tereza Vilišová), Larina (Kateřina Krejčí), Zarjecký (Jan Vlas), Guillot (Tomáš Krejčí), Generál (Přemysl Bureš), Olga (Sylvie Krupanská) a vypravěč (Norbert Lichý).

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2008. Divadelní premiéra 5. října 2007. Rozhlasová premiéra 24. 1. 2009 na stanici ČRo 3 Vltava. Repríza 27. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.).

Pozn.: Režisér Jan Mikulášek obdržel za režii inscenace Evžen Oněgin Cenu Českého literárního fondu. Inscenace se umístila na prvním místě v Divácké anketě Bezruč sobě 2008.

Alternativní název: Eugen Oněgin.

Lit.: Lenartová, Eva: A. S. Puškin: Evžen Oněgin. In web ČRo 3 Vltava, 27. leden 2018 (článek). – Cit.: Ostravské Divadlo Petra Bezruče uvedlo 5. října roku 2007 premiéru hry Evžen Oněgin – původní dramatizaci jednoho z neznámějších milostných příběhů všech dob. Inscenace Jana Mikuláška se hrála dlouhých sedm let a stala se legendou. Rozhlasová verze divadelní dramatizace Jaroslava Janovského s využitím překladu Milana Dvořáka vznikla v roce 2008 v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Na rozdíl od jevištního tvaru je rozhlasová hra kratší, hutnější, s akcentem na slovo, hudbu a atmosféru. Ale to zásadní se pochopitelně nezměnilo, i rozhlasový Evžen Oněgin je příběhem o tragickém míjení, nenaplněné lásce a stravující žárlivosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)