Honba za meteorem (1990)

Jules Verne. Překlad Václav Netušil. Dramatizace Ondřej Neff. Hudba Vladimír Popelka. Dramaturg Ivan Hubač.  Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: vypravěč (Ladislav Frej), Dean Forsyth, amatérský astronom(Eduard Cupák), Sidney Hudelson, amatérský astronom (Miroslav Moravec), Zefyrin Xirdal, fyzik (Jaroslav Kepka), bankéř le Clair, jeho strýc (Ilja Prachař), soudce (Svatopluk Beneš), reportéři, hlasy (Jindřich Narenta, Bohumil Bezouška, Drahomíra Fialková a Jarmila Baxová).

Natočeno v roce 1990. Repríza 16. 5. 2009 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 53 min.); 25. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h) v cyklu Léto s Vernem; 23. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Pozn.: Dva amatérští astronomové objeví meteor, který obíhá kolem Země a – je celý ze zlata. Jednoho dne se však začne ze své dráhy vychylovat. Náhoda?… (anotace)

Lit.: Ledvinková, Václava: Sobotní hra 16. 5. a nedělní pohádka 17. 5. 2009. In web ČRo Rádio Junior, květen 2009 (anotace). – Cit.: V sobotu ve 13.00 pravidelně vysíláme napínavé rozhlasové hry se spoustou známých herců a v neděli, taky ve 13.00, si můžeš poslechnout nejrůznější pohádková vyprávění na stanici Český rozhlas 2 – Praha. Zde se dozvíš aktuální víkendový program.

Na počátku rozhlasové hry zpracované podle románu Julesa Verna bude stát senzační objev zlatého meteoru. Právě on je důvodem ke sporu o prvenství mezi jeho objeviteli, amatérskými hvězdáři. Současně se však z něho stane i předmět urputné a nenávistné rvačky o vesmírné miliardy, která hrozí přerůst ve světový konflikt. Hru Honba za meteorem uslyšíme v sobotu 16. května.
V nahrávce z roku 1990 účinkují Eduard Cupák, Miroslav Moravec, Jaroslav Kepka, Ladislav Frej a další.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Vážení, velice rád poslouchám rozhlasové hry, je možné si tuto hru někde poslechnout? Děkuji za odpověď. Kříž

Rozhlasové hry na motivy děl Julese Verna nepatří obecně k mým oblíbeným. Ale tato je čestná výjimka. Skvělé zpracování a herecké výkony všech představitelů z ní dělají zážitek. Alespoň pro mě. Vždycky se na ni těším a ohromně se u ní bavím:) Děkuji za všechny reprízy.

Zamente prosim astrolog za astronom. Nedela to dobry dojem na tomto jinak skvelem webu.
DF

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)