Santo Subito (2008)

Eberhard Petschinka. Původní rozhlasová hra. Pamětní spis z vystoupení herce Roberta Benigniho před kanonizační komisí ve věci Jana Pavla II. ve Vatikánu v říjnu 2005. Přeložila Magdalena Štulcová. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Thomas Zielinski.

Osoby a obsazení: Roberto Benigni (Jiří Lábus), kardinál Ruini (Jiří Ployhar), Maria Benigni (Zuzana Kajnarová), kardinál Morsini (Jiří Práger), kardinál John (Zdeněk Maryška), další kardinálové (Antonín Molčík, Petr Lněnička, Michal Novotný a Karel Vlček), papež Jan Pavel II. (Otakar Brousek I.), biskupové (Hynek Chmelař a Jan Holík), biskup sevilský (Vladimír Čepek), Dario Fo (Václav Mareš), francouzský kuchař (Jiří Knot), řidička taxi (Jitka Rotreklová) a další.

Natočeno 2008. Premiéra 24. 2. 2009 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 22:25 h.; 55 min.). Repríza 10. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra.

Lit.: anonym: Inscenace – královna rozhlasových žánrů. In web ČRo Prix Bohemia Radio, 6. 10. 2009 (článek). – Cit.:  První den festivalu Prix Bohemia Radio potěšil všechny akreditované hosty, kteří si rádi poslechnou zajímavou rozhlasovou inscenaci. V hotelu Bellevue byly pro ně připraveny poslechy nejlepších her za uplynulý rok. Vybíralo se z původních her, dramatizací i her pro děti a mládež. Přehlídku moderoval Aleš Vrzák.

Dát kouzelné brýle, které ukážou bohatství barevných tónů… To je motto letošní soutěžní kategorie rozhlasové hry. Hodnocení přihlášených děl bylo pro porotu náročné mimo jiné proto, že letos posuzovala rekordních 34 titulů. Devět nejúspěšnějších z nich je možno vyslechnout na festivalové přehlídce.

Během dnešního dopoledne byly představeny dvě z vybraných inscenací. Titul Santo Subito je dílem rakouského dramatika Eberharda Petshinky a vznikl, stejně jako většina ostatních, v Českém rozhlasu 3 – Vltava. Představuje barvitý, dynamicky postavený příběh, v němž má herec Benigni poskytnout jedno z důležitých svědectví nezbytných ke svatořečení papeže Jana Pavla II. Provokativní hra plná ironie, ověnčená cenami Prix Italia a Prix Europa 2007, je v českém zpracování hereckým koncertem Jiřího Lábuse.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)