Domov z plastelíny (2008)

Karol Horák. Původní rozhlasová hra. Hudební spolupráce Ľubomír Šamo. Zvuk Peter Janák. Dramaturg Egon Tomajko. Režie Henri Grozen.

Osoby a obsazení: Teo (Marek Geišberg), Leo (Martin Horňák), Mia (Renáta Rundová), Nata (Jana Pilcová). Dodo (Michal Gazík), hlasy a chór (Ivana Danková, Vladimír Kivader, Ondřej Daniš, Dominik Zapriač).

Nastudovala Banská Bystrica v roce 2008. Premiéra listopad 2008. Repríza 13. 2. 2018 (Rádio Devín, 20:00 hod.); 15. 3. 2022 (SRo Rádio Devín, 21:41 h.).

Pozn.: Postmoderný postdramatický stereodiskurz. Tragikomédia inšpirovaná gréckym mýtom o Faidre, s alúziami na antickú tému, ale aj na situáciu mladého človeka, ktorý hľadá v degradácii a degenerácii hodnôt prítomného sveta samého seba.

Autor o hre Domov z plastelíny hovorí, že antická tému mu už dlho nie je cudzia: „Kríza spoločenských hodnôt sa prejavila už v antike. Niet v nej šťastnej rodiny, čo ma zaujalo. Je v nej tiež téma osamelej ženy, ktorá je posadnutá vášňou. A problém mladej generácie a jej vyhorenosti…“

Pozn. 2: Pokus o syntetické vyjadrenie súčasnej autorskej vízie sveta prostredníctvom osobitej špecifickej orchestrácie hudobno – zvukovo – verbálnej. Úsilím autora bolo podať správu o stave sveta z jeho malého košicko-prešovského aspektu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Oprava jmen.
Osoby a obsazení: Teo (Marek Geišberg), Leo (Martin Horňák), Mia (Renáta Rundová), Nata (Jana Pilzová), Dodo (Michal Gazdík), hlasy a chór (Ivana Danková, Vladimír Kivader, Ondrej Daniš, Dominik Zaprihač).
Reprízy 4. 12. 2012 (SRo 3 Rádio Devín), 1. 9. 2015 (SRo 3 Rádio Devín), 13. a 16. 2. 2018 (SRo 3 Rádio Devín).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)