Host do domu, Bůh do domu (1983, 2017)

Jaroslav Hašek, Lubomír Lipský:  Host do domu, Bůh do domuJaroslav Hašek. Dramatizace Lubomír Lipský. Rozhlasová koláž. Dramaturg Ivan Škapa. Scénická hudba Vladimír Truc. Asistentka režie Anna Halbichová. Režie Olga Valentová.

Osoby a obsazení: Jarda (Lubomír Lipský), pan Knovíz, celník na odpočinku (Josef Somr), Karel Lábler, velkoobchodník (Miloš Kopecký), Klárinka, jeho choť (Jiřina Bohdalová), pan okresní veterinář (František Filipovský), paní okresní veterinářová (Stella Zázvorková), pan okresní školní inspektor (Vladimír Ráž), paní okresní školní inspektorová (Luba Skořepová), děda (Jiří Lír), hoteliér „U lva“ (Ladislav Brothánek), mládenec (Václav Vydra  III.), mládenec (Jindřich Hinke), mládenec (Jan Kotva), panna (Zora Jandová), předseda konsorcia (Vlastimil Hašek), Ožana – Veltruský (Mirko Musil). Dále účinkují Jan Víšek a Karel Fořt.

Natočeno v roce 1983 (57 min.). Repríza 10. 8. 2008 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.) v cyklu Srpen s Jiřinou Bohdalovou; 19. 2. 2012 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 28. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:03 h.) k uctění státního svátku (!); 18. 4. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Vydala Radiotéka v roce 2017 (MP3).

Lit.: anonym: 19. února nabídneme hru Lubomíra Lipského „Host do domu, Bůh do domu“. In web ČRo 2 Praha, 19. únor 2012 (článek).- Cit.: Na Dvojce si podruhé připomeneme herecké umění Lubomíra Lipského. Ctitelům rozhlasové dramatiky nabídneme komedii s názvem Host do domu, Bůh do domu.

Na této hře, která vznikla jako koláž z motivů povídek slavného humoristy Jaroslava Haška, je pozoruhodný fakt, že autorem textu je sám Lubomír Lipský.

Není proto divu, že hlavní postava, kterou psal herec s vědomím, že sám bude jejím interpretem, tedy pan Jarda, nás provází všemi epizodami příběhu. Jedná se o typicky haškovskou figurku drobného podvodníčka, anebo řečeno jemněji, pábitele.

V pestré škále postaviček, v nichž Hašek vtipně ironizoval vlastnosti českého maloměšťáctví, vystupují kromě Lubomíra Lipského další známí herci. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)