Štěstí a neštěstí (2009)

Irena Dousková. Rozhlasová úprava dvojice povídek o vnitřním osamocení a přežívání v selském kraji, kde už sedláci nežijí. Vybráno ze souboru „O bílých slonech“. Pro rozhlas vybral a úvodním slovem opatřil Petr Hanuška. Zvuk, záznam a střih Jiří Vavrda. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš.

Účinkují Petr Jarčevský, Lenka Ouhrabková, Ivana Plíhalová, Dušan Urban, Vlasta Hartlová, Jaroslav Krejčí, Václav Bahník, Hana Lančíková.

Natočeno v ČRo Olomouc v roce 2009. Premiéra 1. 3. 2009 (ČRo Olomouc, 20:30 h.) v cyklu Setkání s literaturou. Repríza 4. 3. 2009 (30 min.), 13. 4. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: anonym (= Bureš, Michal?): Irena Dousková: ŠTĚSTÍ A NEŠTĚSTÍ. In web ČRo Olomouc, únor 2009 (anotace). – Cit.: Prozaička Irena Dousková bez přehánění zasáhla českého čtenáře. Její knihy Hrdý Budžes a Oněgin byl Rusák oslovily desetitisíce čtenářů, stejně jako tisíce divadelních diváků. Vyprávěla v nich příběhy prosté dívky z dob osvobozujících šedesátých, ale i zatahujících sedmdesátých let, a to takovou formou, že bavila i rozesmutněla stejným dílem.

Před nedávnem vydala kratší prózu nazvanou O bílých slonech, v nichž se opět vrací o několik let zpět, děj uzavírá do průběhu jednoho týdne a obce vzdálené kousek od Berouna. Na základě rozpočitadla Štěstí, neštěstí, láska, manželství, panenka, kolébka, hraběnka, smrt napsala volně spojenou sérii próz, z nichž každá existuje sama o sobě, ale zároveň doplňuje i některou z dalších.

My jsme pro vás vybrali první dvě nazvané Štěstí a Neštěstí a nabízíme vám jejich rozhlasovou úpravu…
(anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)