Dobrý sluha, zlý pán (Dobrý sluha, špatný pán, 2016)

Božena Němcová. Pohádková hra. Dramatizace Naďa Uličná. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Zvuk Dušan Kozák. Dramaturgie Zuzana Kolmosová. Produkce Silvia Lukáčová. Režie Milena Lukáčová.

Osoby a obsazení: princ Johan (Ivan Šándor), princezna Luna (Táňa Pauhofová), pán země (Ivan Romančík), pán vody (Vladimír Kobielsky), pán vzduchu (Ján Gallovič), pán ohně (Boris Farkaš), princezna Beatrix (Miroslava Drínová), princezna Irma (Dominika Žiaranová), princezna Lujza (Lenka Libjaková), král (Ľubomír Paulovič), královna (Oľga Belešová) a vypravěč (Laco Kerata).

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2016 (47 min.). Premiéra (?) 28. 8. 2016 (SRo 2 Rádio Regina, 8:00-9:00). Repríza 30. 12. 2016 (SRo 9 Rádio Junior); 27. 11. 2018 (SRo Rádio Junior, 15:00 h.); 18. – 24. 8. 2023 (SRo Rádio Junior).

Lit.: Vlasková, Rozália – Dianišková, Veronika: Dobrodružný týždeň. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 14. 8. 2023  (článek).  – Cit.:  Poďte s nami za prázdninovým dobrodružstvom! Budeme plávať v rozvodnenom Váhu, ocitneme sa na divokom západe, i medzi ľadovými duchmi eskymákov a vyskúšame si, aké by to bolo visieť na lane. Nemusíme vám hovoriť, že občas pôjde ozaj o život. Našťastie naše Rádio je úplne bezpečné, tak len natŕčajte uši a držte palce, nech všetko dobre dopadne! Ešteže našim hrdinom budú v mnohých prípadoch robiť spoločnosť zvierací pomocníci.  (…)

Pre oheň vraj platí porekadlo – Dobrý sluha, zlý pán. Príbeh, ktorý na motívy rozprávky Boženy Němcovej zo zbierky slovenských ľudových rozprávok „O Slunečníku, Měsíčníku, Větrníku, o krásné Ulianě a dvou tátošíkách“, napísala Naďa Uličná. Stretneme v ňom princa (Ivan Šándor), ktorý sklame svojich rodičov, keď nedokáže ustrážiť svoje sestry (Miroslava Drínová, Dominika Žiaranová, Lenka Libjaková). Tie si len tak unesú traja pytači – pán zeme (Ivan Romančík), pán vody (Vladimír Kobielsky) a pán vzduchu (Ján Gallovič.) Mladý princ, tak trochu ťuťmák, naberie odvahu a vyberie sa sestry hľadať. Na tejto dobrodružnej ceste spozná ďalší živel – oheň (Boris Farkaš) a najmä očarujúcu a odvážnu princeznú Lunu (Táňa Pauhofová)… (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)