V lese žije drak (2016)

Peter Karpinský. Původní pohádková hra. Dramaturgie Hana Rodová. Zvuk Peter Krajčovič. Hudební výběr a režie Pavel Uher.

Osoby a obsazení: Klára (Jozefína Talárová), škriatok Kleofáš (Miroslav Kolbašský), víla (Eva Ryšáková Cibulková), Tóno (Michal Kentoš), učiteľka (Henrieta Kecerová), knihovníčka Dana Košická) a tajný knihovník (Peter Himič).

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2016 (53 min.). Premiéra 13. 11. 2016 (SRo 3 Rádio Devín, 8:00-9:00). Repríza 30. 12. 2016 (SRo 9 Rádio Junior); 5. 2. 2019 (SRo Rádio Junior, 19:00 hod.); 5. – 7. 9. 2021 (SRo Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Gogoľ, Čechov, Pasternak, Dostojevskij. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 29. 8. 2021 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa v Rádiu Litera prejdeme ruskou klasikou, ako každoročne aj zvykneme. Nebude to však opakovanie už počutého, vybrali sme pre vás opäť dlho nepočúvané hry; prípadne novely, ktoré sme v Rádiu Litera vôbec nevysielali. V Čítaní na pokračovanie sa objavia Gogoľove Petrohradské novely, ktoré rozhlas vyrobil v roku 2020. Siahneme po dlho nevysielanej hre Čechova Rozprávanie neznámeho. Milo Kráľ vám dorozpráva príbeh Raskoľnikova v rámci cyklu Ako to bolo ďalej. Eva Maliti-Fraňová ponúkne pásmo o Florinskom. Milovníci poézie sa môžu tešiť na verše Borisa Pasternaka Vrabčie hory a v Teatrologickom slovníku si zopakujeme ruský futurizmus. V archíve sme našli aj zaujímavú nahrávku spomienok významnej slovenskej prekladateľky ruskej literatúry, a to Zory Jesenskej, sú z roku 1970 a rozpráva ich samotná autorka. A nebudú chýbať cykly, ktoré vysielame na pokračovanie už dlhšie, a to Genius loci s Mariánom Grebáčom – tentokrát pôjdeme na Poľanu. Vo vysielaní sa objaví už 28. časť Diktátu na Devíne a v Brúsení jazykov si budete môcť vypočuť čo-to o ukrajinčine. Nezabudli sme ani na rozprávkovú hru – tento týždeň od Petra Karpinského pod názvom V lese žije drak. A určite si nenechajte ujsť ani detektívnu hru Hlboko pod hviezdami od Jozefa Repku, ktorá je tipom od nášho poslucháča.

(…) Od štvrtka odľahčíme programom, ktorý nezabudnite počúvať i s najmladšími členmi vašej domácnosti. Chceli by ste mať svojho vlastného, domáceho škriatka? Alebo azda inú čarovnú postavičku, s ktorou by ste mohli zažiť nejedno dobrodružstvo? Čo však, ak sa rovnováha medzi normálnym „ľudským“ svetom a tým rozprávkovým začne narúšať? Pomôcť môžu len bystrý rozum, odvaha, priateľstvo a staré múdre knihy… Rozprávka Petra Karpinského V lese žije drak je pohľadom do sveta, kde niekedy stačí privrieť oči a dejú sa zázračné veci.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)