Lesní babka (1990)

Miloň Čepelka. Původní rozhlasová pohádka. Hudbu složil a řídí Jiří Svěrák. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Holubička (Jan Teplý), Holubičková (Ivanka Devátá), Karolína (Ilona Svobodová), Sluka (Ivo Niederle), Standa (Otakar Brousek II.), lesní babka (Věra Kubánková), Habránek (Jiří Prager) a Práza (Radim Vašinka).

Připravil Československý rozhlas v roce 1990 (46 min.). Repríza 16. 8. 2015 v cyklu Nedělní pohádka (ČRo 2 Praha); 26. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) k narozeninám Miloně Čepelky.

Lit.: (anonym): Hana a Miloň Čepelkovi: Lesní babka. In web ČRo 16. 8. 2015 (anotace). – Cit.: Je možné, aby se hříšný člověk sám polepšil, nebo je nutné vymýtit zlo i s kořeny? Takovou otázku si klade pohádka, ve které mimo jiné uslyšíte Ivanku Devátou, Ilonu Svobodovou, Otakara Brouska ml., Věru Kubánkovou a další.

Chamtivý pan faktor Holubička z Kounova se rozhádá s tkalcem Slukou ze Šedivino dva metry látky. Tkadlec si po nespravedlivém nařčení vzpomene na lesní babku, kterou nevědomky probudí a přivolá. Lesní babka totiž vždycky trestala křivdy, které se dějí slušným lidem. Normálně spí v pařezu a dlouho si lidí nevšímá, ale když už jednou zasáhne, nezná slitování. To ostatně pocítí i faktor Holubička. Jeho dcera Karolína se však rozhodne vzít část otcova trestu na sebe. Kdo celou situaci nakonec zachrání? Bude to tkalcův syn Standa,který je do Karolíny zamilovaný?

Miloň Čepelka je zakládajícím členem Divadla Járy Cimrmana. V rozhlase pracoval v 60. letech, po vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa podal výpověď a dál zde působil externě pod různými pseudonymy. Po roce 1990 začal s rozhlasem opět naplno spolupracovat.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)