Zločin lorda Arthura Savila (1997)

Oscar Wilde. Černá komedie. Sarkastický příběh o přehnaném smyslu pro povinnost a o hrozivé věštbě, kteoru hrdinovi z dlaně vyčte chiromant. Přeložil Jiří Zdeněk Novák. Dramatizace Pavlína Šmolíková. Dramaturg Jiří Hubička. Režie Lída Engelová.

Osoby a obsazení: Lord Artur Savile (Viktor Preiss), Lady Windermereová (Alena Vránová), Vévodkyně z Paisley (Helena Friedrichová), Podgers, chiromant (Josef Vinklář), Clementina Beauchampová (Květa Fialová), Sibyla, Arturova snoubenka (Vendula Křížová), sluha James (Jiří Čapka), hrabě Ruvalov (Karel Dobrý). Dále účinkují Jiří Knot, Jaroslav Someš a Jitka Žídková.

Natočeno v roce 1997 (55 min). Repríza 23. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu; 5. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: Hubička, Jiří: Oscar Wilde: Zločin lorda Artura Savila. In web ČRo 2 Praha,  23. březen 2019 (anotace). – Cit.: „Muž se žení, protože je znuděn. Žena se vdává, protože je zvědavá. Oba se zklamou.“ Ironická komedie s Viktorem Preissem. (…)

Znuděný lord Savil se chystá oženit. Do cesty se mu ale nečekaně postaví záhadná věštba, kterou se ve svém přehnaném smyslu pro povinnost snaží naplnit… Wilde napsal příběh se svým jízlivým a lehce cynickým humorem. Titulní roli skvěle interpretuje Viktor Preiss.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)