Trojruža (Třírůže, ????)

Pavol Dobšinský. Dramatizace Maja Glasnerová. Hudební dramaturgie Dana Reková. Zvuková režie ing. Peter Janík. Dramaturgie Elena Matulayová. Režie Vladimír Rusko st.

Osoby a obsazení: vypravěč (Leopold Haverl), uhlíř (František Kovár), uhlířka (Mária Dacejová), Julka (Natália Blahová), Katka (Danica Matulayová), Ďurko (Michal Domonkoš), medvěd (Jozef Šimonovič).

Pozn.: Chudobný uhliar žije v hore sám so svojimi tromi deťmi. Najstaršia Julka je už dievka na vydaj, a otec by ju rád vyviedol z lesnej samoty medzi ľudí. Vyberie sa teda do dediny pohľadať jej službu. Na spiatočnej ceste zablúdi do končín, v ktorých ešte nikdy nebol a odkiaľ sa nemôže nijakovsky vymotať. Nájde tam zámok, v ktorom akoby sa všetko dialo samo od seba – prestrie sa stôl, zažne svieca, odostelie posteľ. Počuť aj mohutný hlas hostiteľa, no človeka nikde nevidno. Tajomný hostiteľ totiž ani nie je človek. To však zistí až odvážna Julka, ktorá musí do čudesného zámku nastúpiť do služby, ako výmena za kvet – trojružu, ktorú uhliar odtrhne v záhrade. Ako sa to všetko skončí a kto je onene tajomný hostiteľ, to už vám dopovie rozprávka o trojruži. Prezradíme len toľko, že ľudská láska a šľachetné srdce sú tisíckrát mocnejšie ako všetky záhady a čary sveta. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)