Perníková pohádka (2005)

Marie Kubátová. Hudba René Krupanský. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Mária Křepelková.

Účinkují Ljuba Skořepová, Petra Špindlerová, Ladislav Trojan, Petr Štěpánek, Michal Dlouhý, Tomáš Juřička, Jiří Práger, Pavel Soukup, Dana Syslová, Miriam Kantorková, Lenka Krupanská, René Krupanský a Tomáš Valík.

Natočeno 2005. Premiéra 25. 12. 2005 (Praha 13:00 – 14:00 h.). Repríza 4. 2. 2018 (ČRo  2 Praha, 13:04 h).

Lit.: Ledvinková, Václava: Vánoční pohádky. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2005 (článek). – Cit.:  Pro ty, kdo rádi poslouchají pohádky, tu máme pravidelnou upoutávku. Tentokrát na sváteční vánoční pohádky. Na Štědrý den jsme nachystali novou pohádku Komteska a koloděj. Na Boží hod potom pohádku o vdavekchtivé dceři Ježibaby a na Druhý svátek vánoční za vámi přijde Vánoční skřítek. Z upoutávky se dozvíte, kdo v nich bude účinkovat. Takže pak již bude jen na vás pohodlně se posadit a naladit si v sobotu, v neděli i v pondělí ve 13 hodin Český rozhlas 2 – PRAHA, vysílání pro děti.. (…)

Jezinka, dcera ježibaby alias perníkové hospodyně z lesního pohádkového království, rozdrápla svým dlouhým prstem oponu mezi dnem a nocí a nahlédla tam, kde začíná svět lidí. Zachtělo se jí prosté člověčiny. Což o to, nápadník by tu byl. Jmenuje se Matěj, ale je to kolohnátník neomalený, co se umí jen ohánět sekyrkou, porážet stromy a dobývat pařezy, na krasořečnění ho však neužije. A jak přesvědčit paňmaminku, aby mu dala svou dceru? Inu, musí se do námluv vložit starosvat, dohazovač, který vše zařídí. Samosebou že předtím, než zazní pohádkový zvonec a pohádky bude konec, nás čeká svatba. A nevěsta Majoránka dostane věnem plné necky perníkového těsta, aby mohla napéci sladká srdce s nápisem Z lásky, která pak bude prodávat po všech poutích. I vy si je zajisté koupíte.

A právě vás, posluchače, prosí autorka pohádky Marie Kubátová, abyste nápisy na perníkových srdcích náležitě ohlídali, abyste dbali toho, ať vám to přesladké mámivé zboží nerozleptají třeba mravenci kyselinou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)