Labyrint světa a lusthauz srdce (1996)

Ludvík Kundera. Rozhlasová rekonstrukce inscenace dramatické koláže na motivy stejnojmenného díla Jana Amose Komenského v provedení Divadla Husa na provázku. Rozhlasová úprava Petr Oslzlý a Peter Scherhaufer. Hudbu složil a řídí Daniel Forró. Zvukový mistr Josef Daněk. Dramaturg Tomáš Sedláček. Režie Peter Scherhaufer a Zdeněk Kozák.

Účinkují Petr Oslzlý (Poutník), Gabriela Ježková (Kristina), Alena Ambrová (Mámení), Václav Svoboda (Všudybud Všezvěd), Jiří Pecha (Prologus, Osud, Převor, Maršál, Hlavní, Šalamoun). Dále účinkují Ivana Hloužková, Ivan Urbánek, Vladimír Hauser, Pavel Zatloukal, Michal Bumbálek, Jan Leflík, Radim Fiala, Roman Slovák, Dita Kaplanová (hlasy), Iva Bittová (zpěv).

Nastudovalo Brno v roce 1996.  Repríza 3. 3. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h; 88 min). Repríza 14. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama k výročí J. A. Komenského.

Text hry: Kundera, Ludvík: Labyrint světa. Dilia 1988 (verze pro ND Praha); dtto, in: Dramatické umění, 1988(?) – verze pro Divadlo na Provázku, zcenzurováno.

Lit.: Srba, Bořivoj: Více než hry. Brno: JAMU, 2006, s. 399 – 503 (!).

Lit.: Hložková, Hana: Labyrint světa a lusthauz srdce. In web ČRo 3 Vltava, 3. 3. 2018 (článek). – Cit.:   Brněnské Divadlo Husa na provázku v roce 2018 oslaví 50. výročí svého založení. Při této příležitosti jsme zařadili do vysílání reprízu rozhlasové rekonstrukce inscenace Labyrint světa a lusthauz srdce. Dramatickou koláž na motivy stejnojmenného díla Jana Amose Komenského pro jmenované divadlo napsal Ludvík Kundera.

Kultovní inscenace Divadla Husa na provázku (DHNP) vznikla v roce 1983 v režii Petera Scherhaufera. Ve stejném roce se stala součástí mezinárodního divadelního projektu Labyrint světa, který se konal v Dánsku a zúčastnily se ho další tři divadla (Cardiff Laboratory Theatre, Theatervaerksteret Pen Bla Hest, Teatr 77). Cílem projektu bylo zaznamenat a zobrazit situaci tehdy ještě rozdělené Evropy.

Příběh Poutníka, který touží pochopit chod světa, a proto se vydává na strastiplnou cestu, v níž nachází jen bídu a zklamání, což mu zprostředkovávají dva průvodci – Všudybud Všezvěd a Mámení, aby nakonec nalezl víru v lásku, se na jevišti setkal s nebývalým úspěchem. V DHNP se inscenace hrála více než 15 let a kromě Petra Oslzlého v roli Poutníka se v ní vystřídala dlouhá řada herců. Rozhlasová inscenace z roku 1996 je mj. unikátním záznamem uměleckého souboru, který dominoval divadlu v devadesátých letech 20. století.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)