Šesť postáv hľadá autora (Šest postav hledá autora, 2017)

Luigi Pirandello. Absurdní komedie podle jedné z klasických her moderní evropské dramatiky. Rozhlasová adaptace divadelní hry.  Překlad Mikuláš Pažítka. Adaptace Peter Pavlac. Dramaturg Ján Šimko. Mistr zvuku Dušan Kozák. Hudba Ľubomír Burgr. Hudební dramaturg Matúš Wiedermann. Produkce Silvia Lukáčová. Režie Patrik Lančarič.

Osoby a obsazení: Otec (Miroslav Noga), matka (Jana Oľhová), dcera (Dominika Zeleníková), syn (Matúš Kvietik), režisér (Ľubomír Burgr), první herečka (Lucia Fričová), madam Pace (Judita Hansman), první herec (Vladimír Zboroň), mladý herec (Milan Chalmovský), inspicientka (Anna Čonková), nápovědka (Danica Matúšová) a technik (Jozef Vlk).

Natočeno 2017. Premiéra 27. 6. 2017 ( Radio Devín,  20:30 hod.; 83 min.). Česká premiéra 14. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h) v cyklu ČeskoSlovenský rok.

Pozn.: Pečať kvality v soutěži Týždeň rozhlasovej hry 2017 (25. 9. – 1. 10. 2017).

Lit.: anonym: Poznáme víťazov Týždňa rozhlasovej hry 2017. In web RTVS, 3. 10. 2017 (článek). – Cit.: Slávnostným vyhlásením výsledkov súťaže TRH 2017 – Týždeň rozhlasovej hry sa ukončil ďalší ročník prezentácie rozhlasovej umeleckej tvorby.

V Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sa v utorok 3. októbra stretli milovníci umeleckého slova, tvorcovia rozhlasových hier a poslucháči, aby si vypočuli verdikt odbornej poroty, ktorá rozhodla o udelení piatich Pečatí kvality – bez určenia poradia. Zo 44 rozhlasových hier, ktoré vznikli v umeleckých réžiách Slovenského rozhlasu, ju získali:

Uršula Kovalyk: Tetula,

Michal Ditte: Terra granus – Zem pri Hrone,

Pavol Rankov: Stalo sa 1. septembra (alebo inokedy),

N.V. Gogoľ: Revízor

Luigi Pirandello: Šesť postáv hľadá autora.

Diplomy ich tvorcom odovzdal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „Veľmi sa teším, že aj v týchto zrýchlených časoch venuje RTVS systematickú pozornosť rozvoju a pestovaniu kráľovského rozhlasového žánru – rozhlasovej hre. Naďalej tak rozvíjame dlhoročnú tradíciu imaginatívneho myslenia v súvislostiach,“ poznamenal.

Porotu, podľa jej členky a šéfdramaturgičky Rádia Devín Evy Reiselovej, zaujali viaceré individuálne výkony aj v hrách, ktoré sa nedostali do prvej päťky, a preto tiež udelila individuálne ocenenia. Individuálne Pečate kvality dostali Michaela Zakuťanská za autorskú interpretáciu témy v adaptácii románu Miguela de Cervantesa Don Quijotte, Peter Pavlac za vytvorenie platformy pre mladých začínajúcich autorov v projekte Fórum mladých autorov, Matúš Wiedermann za originálny prístup k dramaturgii rozhlasových hier, Kveta Stražanová za herecký výkon v rozhlasovej hre Pauly Sabolovej Jelinekovej Ruská posteľ a Michal Žiška za réžiu rozhlasovej hry Stalo sa 1. septembra. Úplnou novinkou bolo udelenie statusu Rezidenčného autora, s ktorým RTVS uzavrie zmluvu na napísanie rozhlasovej hry pre rok 2019. Tento status získala spisovateľka Uršula Kovalyk.

„Uspel sociálny motív, téma domova a identity, stretnutie veľkých dejín s malými, protikorupčná ruská klasika aj kultová hra o svete divadla a postáv. Je pre nás satisfakciou, že sme v našej dramaturgii vyhmatali živé inšpirujúce témy, ktoré rovnomerne oslovujú kritiku i poslucháčov,“ zhodnotila aktuálny ročník TRH-u 2017 vedúca Odboru vlastnej tvorby Zuzana Belková.

Riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb Vincent Štofaník poukázal na to, že počet rozhlasových hier z roka na rok stúpa. Na budúci rok by ich rozhlasová zložka RTVS mala vytvoriť okolo 30. „Čo znamená ďalší posun a verím, že aj zvýšenie poslucháčskeho záujmu o žáner, ktorý má prívlastok – kráľovský,“ dodal.

Lit.: anonym: Šesť postáv hľadá autora. In web Rádio Devín, 17. 6. 2017 (článek). – Cit.: Prinášame adaptáciu divadelnej hry nositeľa Nobelovej ceny, ktorá patrí medzi najzásadnejšie diela dvadsiateho storočia vo výraznom režijnom rukopise s vynikajúcimi hereckými výkonmi. Hru v premiére vysielame v predvečer 150. výročia narodenia autora.

V hre Šesť postáv hľadá autora, ktorá sa pre ďalší vývoj svetovej drámy ukázala ako kľúčová, postavil Luigi Pirandello proti sebe svet divadla a postáv. V istom zapadnutom divadle skúša divadelná spoločnosť komédiu, podľa všetkých vopred odsúdenú na neúspech. Do pracovného procesu vstúpi z ulice neznáma skupina šiestich, ktorí sami seba označujú za postavy a túžia režisérovi a hercom prerozprávať svoj príbeh v nádeji, že ho konečne niekto usporiada do podoby drámy a zahrá, čím dá im – postavám – život, ktorý im dosiaľ autor ich nedokončeného diela upieral. Výsledkom je komédia o živote v divadle ale i všeobecnejších otázkach pravdy, ilúzie, príbehu a možnosti vyrovnať sa s traumou.

Dramatické dielo nositeľa Nobelovej ceny Luigiho Pirandella nie je na Slovensku veľmi známe. Jeho prelomová hra Šesť postáv hľadá autora z roku 1921 sa dočkala iba zopár inscenácií. V rozhlase bude táto hra, nastoľujúca otázky pravdy a ilúzie, skutočnosti a divadla, uvedená prvýkrát.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)