Norway. Today (2004)

Igor Bauersima. Rozhlasová adaptace hry německého dramatika inspirované skutečnou událostí – sebevraždou dvou mladých lidí, kteří se seznámili v internetovém chat-roomu. Přeložil Ondřej Černý. Rozhlasová úprava Valeria Schulczová a Marek Horoščák. Zvuk Lukáš Dolejší. Dramaturg Marek Horoščák. Režie Valeria Schulczová.

Osoby a obsazení: August (Pavel Gajdoš) a Julie (Helena Plecháčková).

Nastudovalo Brno. Premiéra 17. 12. 2004 (Vltava, 21:30 – 22:30 h.; 55 min.). Repríza 29. 6. 2010 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v cyklu Klub rozhlasové hry; 11. 7. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Pozn.:  Julie a August. Seznámili se v internetovém chat-roomu a odjeli spolu do Norska. Výlet na sever, během kterého se odehrává hra Norway.Today, však nemá být romantickým dobrodružstvím. Dva mladí lidé totiž spolu chtějí spáchat sebevraždu. Inspirován skutečnou událostí, napsal Igor Bauersima drama o osudovém rozhodnutí. (anotace)

Lit.: Hložková, Hana: Norway. Today. In web ČRo, 18. 9. 2012 (článek).  – Cit.:  „Život je pro mě problém, který musím řešit každý den znova,“ říká jeden z hrdinů Bauersimovy hry. Při natáčení vzkazů pozůstalým se ukáže, že i tohle může být důvod k jeho definitivnímu vyřešení. „Julie a August jsou velmi nevyrovnaný pár – pragmatická Julie vidí sebevraždu jako jediné logické východisko ze svého zbytečného života a má pro to nevyvratitelné argumenty, nejistý August se pokouší na poslední chvíli z celého podniku vylhat; ze střetu jejich odlišných povah vzniká řada vtipných a zároveň mrazivých situací,“ poznamenal dramaturg Marek Horoščák. Za sebedestruktivním rozhodnutím hlavních hrdinů nestojí neřešitelné problémy a závažné důvody. Pokud tedy člověk nepovažuje osobní zbabělost a neschopnost naplnit život smysluplným posláním za závažný důvod.

Původně divadelní hra Igora Bauersimy, podle které vznikla česká rozhlasová adaptace, byla inspirována tragédií, která se odehrála v roce 2000. Čtyřiadvacetiletý Nor a sedmnáctiletá Rakušanka si v internetovém chat-roomu připravili plán pro dobrovolnou smrt a skokem ze 600 metrů vysoké skály nad jedním norským fjordem ji poté realizovali.

Švýcarský dramatik českého původu Igor Bauersima (1964) je původním povoláním architekt, a přestože má i umělecké aktivity, tomuto zaměstnání se stále věnuje. V roce 1994 spoluzaložil v Curychu volnou divadelní skupinu OFF OFF Bühne, pro kterou psal hry, jež si zároveň i režíroval např. Snobové, Povinnost být šťasten. Mezinárodního úspěchu dosáhl hrou Norway.Today. Roku 2001 za ni obdržel cenu publika na Divadelních dnech v Mülheimu a v anketě časopisu Theater Heute byl divadelními kritiky zvolen německým autorem roku. Kromě toho byla hra v průběhu let 2003-2004 nejinscenovanějším titulem na německých divadelních scénách a poté se hrála ve stovce divadel po celém světě, neboť existuje ve více než dvaceti jazykových variantách. Mezi jeho další dramatická díla patří např. hry Forever Godard, Factory, Futur de Luxe, ve spoluautorství s Réjane Desvignes napsal Tatoo, Boulevard Sevastopol aj. Mimo to režíruje a vytváří scénografie pro významné činoherní i operní domy (Düsseldorf, Vídeň, Stuttgart aj.).

Lit.: Novotná, Renáta:  Rozhlasová cesta na sever. In web Divadelní noviny, 12. 10. 2012 (článek). -  Cit.:  (…) O tápání, ztrátě identity a prázdnotě života pramenící z neschopnosti přijímat, co život nabízí, vypovídá také hra Norway.Today, kterou stanice Vltava odvysílala v cyklu Klub rozhlasové hry. Předlohou byla stejnojmenná úspěšná divadelní hra švýcarského dramatika českého původu Igora Bauersima (v německy mluvících zemích patřila hra k nejhranějším, byla přeložena do patnácti jazyků). V komorním obsazení vystupují pouze dva aktéři, šestadvacetiletá Julie a devatenáctiletý August. Seznámili se v internetovém chat–roomu určeném osobám se sebevražednými sklony, kde si také domluvili společný odchod ze života. Když se poprvé setkávají tváří v tvář, nemají si co říct, jejich komunikace se začne rozvíjet až při snaze dobrat se odpovědi na otázku, proč odejít. Nahrávají na videokazetu vzkazy pro své blízké, ale nejsou schopni zbavit se patetického, pozérského a neupřímného tónu. Vulgarismy provázející jejich promluvy jsou spíše než výrazem emotivního pnutí obrazem chudoby slovníku, za níž se skrývá ještě závažnější chudoba a prázdnota životní. Těžko hledat pochopení pro jejich touhu opustit svět, když k tomu nemají žádný závažný důvod, kromě jediného – neschopnosti dát svému životu smysl. Nenaplněnost života láskou, nejen k druhým, ale především k sobě samému, devalvuje v jejich očích hodnotu života a nabízí tak už jen jediný skutečný, neotřelý „zážitek“ – smrt. Autor nechává konec hry otevřený, není tedy jasné, zda Julie a August ze šestisetmetrové skály nad fjordem skutečně skočí nebo zda zvítězí „láska“, síla pramenící z blízkosti druhého, který naslouchá a rozumí…

Rozhlasová úprava hry je dílem režisérky Valerie Schulczové a dramaturga Marka Horoščáka, kteří citlivě pracovali s textem. Zkrácení hry a pozměněný sled scén vhodně přispíval k napětí a spádu inscenace. Rovněž představitelé Julie a Augusta Helena Plecháčková a Pavel Gajdoš přispěli neopominutelnou měrou ke kvalitnímu provedení rozhlasové inscenace Norway. Today.

Igor Bauersima se při psaní Norway.Today nechal inspirovat skutečnou událostí. Čtyřiadvacetiletý Nor a sedmnáctiletá Rakušanka se v chat–roomu domluvili na sebevraždě a skokem ze skály Preikestolen ji i realizovali. Nemohu se v této souvislosti zbavit dotěrné a provokativní otázky, jestli ona výše zmíněná vykořeněnost, tápání a ztráta identity mužských hrdinů vedle emancipovaných žen, mnohdy přebírajících i mužské „role“, nesouvisí i s trojnásobně vyšším počtem sebevražd mužů v norské společnosti…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

je na tom vidět moderní přístup k divadelní hře. často uřvané a neustále ryjící do lidského nitra. výborné byly ty elektronické hlasy mluvící smajlíky.

3z5 – 50%

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)